Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Публикации спрягат Яна Ангелопулу за спонсор на СИРИЗА

10 Юли 2012 / 20:07:06  GRReporter
2236 прочитания

Острата реакция на Яна Ангелопулу – жената – организатор на Олимпийските игри в Атина през 2004 предизвикаха публикации в два от централните гръцки вестници. Според статии в Катимерини и Димократия Яна Ангелопулу е свързана с финансирането на американска компания за политическа комуникация, която проведе кампанията на радикалната левица СИРИЗА на последните избори.

Случаят е интересен не само във връзка с партията, чиито рекламни материали доскоро приличаха на афиши от времето на Студената война. По-скандална е връзката с Яна Ангелопулу, която в миналото е била депутат от Нова демокрация и дори е имала претенции да стане първата жена президент на Гърция, а сега изглежда, че се е пребоядисала в яркочервено.

По-конкретно в статиите се посочва, че специален екип на компанията Teneo е пристигнал в Гърция преди изборите на 17 юни и е предоставил услугите си „на една антисистемна партия, която иска да се измести към политическия център, но по начин, който няма да изплаши неговата клиантела”, както пише вестник Катимерини. Интересен е фактът, че директор на компанията е 40-годишният днес Дъглас Бъд, бивш съветник на Бил Клинтън по време на престоя му в Белия дом. Той е сътрудник на бившия президент от 23-годишна възраст и днес ръководи фондацията Clinton Global Initiative, която се занимава с въпросите на международната политика.

Според статиите тук по някакъв начин се намесва и Яна Ангелопулу, която „довела компанията в Атина”. „Не щади парите, защото има много”, се посочва в публикацията на вестник Димократия, която твърди, че по този начин организаторката на Олимпийските игри в Атина играе главната роля в „една трагедия на възмездието”.

Слуховете за тайно финансиране на СИРИЗА от страна на фамилията Ангелопулос започнаха още преди изборите, когато медиите откриха сина на Яна, Панайотис Ангелопулос на централната предизборна реч на Алексис Ципрас на площад Омония. Той се намираше под подиума заедно с още трима младежи и едно младо момиче. Наследникът на богатата фамилия чу цялата реч и не скри ентусиазма си, когато лидерът на СИРИЗА представи членовете на чуждестранни леви организации и партии, както и когато се посова на движението Occupy Wall Street.

Както се посочва в статиите, намесата на името на Яна Ангелопулу във връзка с финансирането на СИРИЗА буди интерес, особено като се има предвид фактът, че тя е сред хората, които финансират фондацията на Бил Клинтън и има тесни семейни отношения с него и съпругата му Хилари.

В публикациите се посочва още, че според нейния изпълнителен директор Деклан Кели, компанията Teneo се управлява от бивш служител на ЦРУ, чието име не се посочва. Компанията има мрежа от офиси във Вашингтон, Пекин, Дубай, Цюрих, Хонг Конг, Лондон, Дъблин, Ню Йорк и Сао Паоло.

Днес Яна Ангелопулу изпрати гневно и язвително писмо само до редакцията на весник Димократия, понеже в статията на Катимерини не се посочва нейното име. „Четейки заглавната ви страница единствената мисъл, която ме спохожда е, че причината за невероятните ви сценарии е жегата”, посочва тя. 

Категории: Политика СИРИЗА предизборна кампания финансиране Яна Ангелопулу фондация Бил Клинтън публикации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus