Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътят от Кеймбридж до обирите

18 Май 2013 / 12:05:10  GRReporter
1095 прочитания

През лятото на 2007 той приключва многогодишното си следване по икономика в Университета Кеймбридж във Великобритания. Няколко дни по-късно, в края на август е обвинен за кражба на каса от супермаркет в Ханя в съучастие с млади англичани. През последните две години според информация на полицията участва в групировката „Конспирация на огнените ядра”. Това е „впечатляващата” биография на един 30-годшен мъж от Крит, който е един от петимата анархисти, арестувани в Неа Филаделфия на 30 април 2013. След операцията той е обвинен за обир на клон на Земеделската банка в Пиргетос, Лариса на 21 декември 2011, когато са откраднати 48 000 евро. Извършителите били двама, въоръжени с автомати калашников. След обира те се качили на автомобил, откраднат в района на Солун и избягали в неизвестна посока.

 Има доказателства за съучастието му в обир на същата банка, на 19 октомври 2012, когато извършителите са четирима, също въоръжени с автомати. Двамата от тях при бягството си обезвредили камерите за наблюдение. Освен това вероятно е участвал и в обира във Велвендо, Козани преди три месеца- обир, който също се приписва на „Огнените ядра”, без обаче полицията да може да докаже нещо по-конкретно.

 Първият път, когато младежът навлиза в полезрението на полицията е на 20 август 2007. Тогава четиричленна банда се опитва да открадне каса от централния супермаркет на Ханя, която съдържа 2000 евро. Появява се обаче полицията и извършителите захвърлят касата с парите. Анархистът е арестуван в автомобил, а като доказателство за вината му служи един смс, който гласи „Научихме, че са те хванали. Обади ни се като излезеш”.От разследването става ясно, че младежът- тогава на 24 години, се е завърнал преди няколко седмици от Великобритания, където е завършил Университета в Кеймбридж. Успоредно с това се разбира, че участва в анархистки групи в Ханя и е участвал и в анархистки изяви извън Гърция, на срещите на лидерите на световните икономически сили.

 И в други случаи младежи-анархисти от града, участници главно в „Огнените ядра” са следвали в най-добрите учебни заведения на страната, някои от тях са били съученици в частното училище Арсакио. Но за първи път студент в такъв прочут университет участва във въоръжена групировка. Според информациите, съучастници на анархиста в обира в Ханя са били двама британци, негови съидейници. Гъркът е освободен и през следващите години се движи между седалищата на анархистите в Солун и Атина, главно с един 31-годишен анархист от Солун, който също беше арестуван в Неа Филаделфия.

Двамата други арестувани в кафетерията на ул. Декелиас в Неа Филаделфия са Фивос Харисис Пулиос и Анаргирос Далиос. В писмо, публикувано на сайта на анархистите в четвъртък те отричат да са замесени в организацията „Конспирация на огнените ядра”.

 

Категории: анархист Кеймбридж банкови обири Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus