Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътеводител на Атина за Великденските празници

28 Март 2010 / 16:03:07  GRReporter
3021 прочитания

Атиняните тази година се впуснаха в отпуски още от 25 март, тъй като националният празник на 25 март и Великден се случи, че са през десет дни. Много жители на столицата ще продължат да заминават и тази седмица, но и милиони ще останат в космополитния град за Великденските празници.

Тези, които ще изберат да прекарат празниците в столицата, ще имат възможността да се занимаят с неща, за които иначе може би не им остава време. Ето и някои интересни предложения къде да се разходите, кои църкви правят впечатляващи шествия със свещи из улиците на града през вечерта на Велики петък, какво е работното време на музеите и на магазините, ако решите да си наваксате с културните събития или пък се впуснете в шопинг турове.

Тъй като за празничния уикенд Метеорологичната служба предвижда слънчево време, това е най-подходящия момент да посетите парковете в града. Те са идеални за разходка пеша, с колело и дори за пикник, защото дават усещането, че наистина сте излезли извън града. На хълма Филопапу ще се насладите на пролетните дни, разхождайки се по малките пътечки, някои които водят до една обширна поляна с гледка към Акропола, театъра Иродио и хълма Ликавитос.

Известният парк „Андонис Трицис” се намира на границата между кварталите Илион, Свети Анаргири и Каматерос. Той е един от най-големите паркове в града и е любимо място на хората, които обичат да наблюдават птиците. Паркът на Кесариани е също потопен в зеленина с калдаръмени пътечки и грижливо изработени пейки, детска площадка и полянки.

В парка Сингру, който се намира между кварталите Амарусио, Мелисиа и Кифисиа, можете да си направите пикник, но и прекрасна разходка. В парка се намира и единствената в Гърция православна черква в неоготически стил, както и къщата на семейство Сингру планирана от арх. Ернесто Чилер. В парка има и детска площадка, за да не скучаят и малките посетители.

Ако искате да се впуснете в шопинг тур из града, трябва да сте наясно, че от Велики понеделник до Велики четвъртък магазините ще са отворени по цял ден от 9:00 ч. до 21:00 ч. На Велики петък магазините ще работят само следобед - от 13:00 ч. до 19:00 ч, а на Велика събота от 09:00 ч. до 16:00 ч.. В неделя и в понеделника след Великден (5 април) магазините ще бъдат затворени.

Страстната седмица е идеална, за да отидете на музей или в някой от археолгическите обекти в столицата, тъй като посетителите ще бъдат доста по-малко. В Музея на Акропола ще можете да се насладите на експозицията без да се блъскате в тълпата или да бързате. Ако отидете там ,след това се спуснете на разходка по един от най-приятните маршрути в Атина – пешеходната зона по ул. Дионисиу Аеропагиту до площад Тисио, където можете да пиете кафе с гледка към свещения хълм. Ако решите по пътя може да свърнете и да разгледате древната агора с храма на Хефест и музея и да излезет от другия вход, който се намира на ул. Адриану на Монастираки. Струва си да видите и Музея на Керамейкос, в който има находки от най-важните гробища в древна Атина.

Музеите и археологическите обекти ще работят на Велики понеделник от 12:00 ч. до 17:00 ч., на Велика събота и в понеделник след Великден от 8:30 ч. до 15:00 ч. Единствено в неделя – Великден, ще бъдат затворени.

Дори и да не сте вярващ, преживяването да бъдеш на църква в дните на великденските празници е неповторимо. На велики петък вечерта има традиция поповете във всяка църква да украсяват епитаф и с тържествено шествие, последвани от вярващите правят обиколка със свещи в ръце на целия квартал, където се намира църквата. Това е много зрелищно да се наблюдава от хълма Ликавитос, откъдето се вижда цяла Атина и нижещите се огнени шествия. Едно от колоритниете места, където можете да участвате в шествието със свещи в петък вечер е храмът на Спасителя на Плака, което тръгва от ул. Кидатинеон и следва малките улички в „квартала на боговете”. Тук ще забравите, че се намирате в Атина и ще имате усещането, че сте в някое селце. Забележително е и шствието на храма Света Екатерини пак на Плака измежду древните паметници около църквата, които дават един различен оттенък на празничната атмосфера.

В 12 ч. на обед в петък ако посетите и манастриа Кесариани, ще можете да участвате в шествието насред вълшебната наситена със зеленина околност в подножието на планината Имитос.

На велика събота в която и църква в Атина да отидете – от митрополията до най-близкия квартален храм, посланието на празника ще бъде там, за да ни напомня, че най-важното е „да обичаме ближния си”.

 

 

Категории: Актуално Великден шопинг музеи църкви шествие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus