Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първият кипърски природен газ е вече факт

05 Септември 2013 / 18:09:06  GRReporter
1327 прочитания

Днес бе запален огънят от природния газ, който достигна до повърхността в частта „Афродита” на парцел 12 в кипърската изключителна икономическа зона. Той постави началото на първото пробно производство на кипърски природен газ.

От анализите, които предстои да бъдат направени ще стане ясно какво е качеството и налягането на газта. Процесът започна рано тази сутрин и се очаква да продължи за няколко дни. Налягането е от особено значение, тъй като газта ще се отвежда към платформа и от там по тръбопроводи към района на Василико.

Според източници първите официални изявления за количеството природен газ ще бъдат направени след 3-4 седмици. Кипърският министър на енергетиката твърди, че износът на природен газ ще бъде възможен към края на 2019 и началото на 2020.

Компаниите Delek Drilling и Avner Oil, които са партньори на компания Noble в парцел 12 обявиха, че са получили разрешение за сондиране на 22 август. Стойността на пробното сондиране се очаква да възлезе на 64 милиона долара. Тестовете се очаква да продължат около месец.

От  Noble смятат, че скоростта на производството по време на пробния сондаж ще достигне до 60 милиона кубически метра дневно. Изследването ще се проведе на платформа ENSCO 5006, която се намира в парцел 12 за провеждането на пробни сондажи.

В същото време, според репортаж на вестник То вима Никозия и Атина са изненадани от решението на турското правителство да изпрати изследователския кораб „Барбарос” в източното Средиземноморие и близо до Кипър с цел да проведе изследвания за наличието на въглеводороди.

Според програмата на Анкара изследванията трябваше да започнат в края на септември и след провеждането на сеизмичните проучвания в Черно море. „Барбарос” се движи в морето около Мерсин и до момента няма никаква информация за това накъде ще се придвижи. Източници обаче твърдят, че през следващите дни той очевидно ще се премести в морската зона близо до Кипър.

Турският изследователски кораб е с дължина 85 метра и може да извършва триизмерни изследвания на дълбочина от шест километра, разполага с най-съвременните апарати, хеликоптерна площадка, пише още гръцкото издание.

Категории: Икономика природен газ сондажи Кипър Средиземноморие турски кораб
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus