Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първите гости през новата година в Гърция

31 Декември 2012 / 12:12:55  GRReporter
1461 прочитания

Първите гости, посетили Гърция веднага след празниците ще имат  контролни функции за приключването на бюджета и по важните теми като рекапитализацията на банките, приватизацията, намаляването на броя на държавните служители, данъчното облагане и осигуряването.  Екипите на кредиторите се очакват веднага след Богоявление и ще започнат проверка на напредъка по мерките, които бяха договорени за периода 2013-2014 г. След 15 януари в Атина ще пристигне и ръководството на проверяващите, които според резултатите от проверката ще дадат зелена светлина за превеждането на  следващата вноска в размер  на 9,2 милиарда евро от кредита от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Първите срещи на проверяващите екипи са планирани  в Сметната палата на Гърция с основна тема завършването на бюджета за 2013 г. до края на февруари.  На база на последните данни от ноември  държавата ще трябва да потвърди до 31 декември приходи в размер на 6,53 милиарда евро, които се очаква да дойдат от събирането на изтекли задължения от данъка върху доходите, данък добавена стойност и транспортни такси.  При разходите нещата изглеждат по-добре. С изключение на разходите за лихви, които предварително бяха замразени, първоначалните разходи месец преди края на годината са по-малки с 461 милиона евро. Целта на тройката е да се увери кои от тези разходи са действително орязани и кои изтекли задължения в държавния сектор ще трябва да се платят през следващите месеци.  Едновременно с това  ще се провери и графикът на плащане на изтекли задължения, който беше частично нарушен  след като от двата милиарда, които трябваше да бъдат платени  до края на 2012 г. са платени само 1 милиард.

Мъчително, но полезно ще е значителното закъснение  на програмата за държавни инвестиции. Очаква се  разходите за държавни инвестиции да са приблизително с 1,5 милиарда евро по-малко.От тези пари 1,3 милиарда се очаква да са за проекти, съфинансирани по програма ЕСПА, а другите 200 милиона от  прекратяване на инвестициите по закона за развитие заради икономическата криза.  Отклоненията при осигурителните каси и създаването на единно щатно разписание за държавните фирми също ще са обект на проверка.

След завършването на бюджета тройката ще провери как върви гласуването на новия данъчен закон, който ще е в сила от края на януари. Целта ще е разпоредбите, които ще бъдат гласувани да определят тримесечни суми за събиране, така че събирането на информацията да става по-редовно и по-точно. Успоредно с това ще се информират и за втората част на данъчния закон, която ще е в сила от май и се отнася до данъчното управление. На базата на резултатите от докладите на техническите екипи, публикувани миналата седмица, тройката смята, че втората част на данъчния закон е по-важна от първата.

Темата за приватизацията е между тези с най-голямо значение.  Кредиторите подчертават, че са необходими още стъпки за освобождаване на касата от политическата намеса и процеси, които я забавят. Информацията за забавяне на конкурса за водоснабдителната компания на Солун заради неспособността на финансовата комисия да определи дата за обсъждане ще постави отново темата за политическия контрол  на преден план. Успоредно с това ще се дискутират и датите за приватизация на големите фирми през 2013 г. – гръцкия тотализатор, гръцката газовата компания и държавната петролна компания,  както и графикът за първото тримесечие, в рамките на което трябва да започнат процедури за приватизация на други 13 компании.

Друга от темите за проверка  е оздравяването на държавния сектор.  Трябва да се определи отново график за завършване на акредитацията на държавните служители, както и тримесечни цели за съкращения през 2013 г. Ще се провери и преместването на държавни служители от служба в служба. След намаляването на местата в министерствата и държавните институции, както и на новите щатни таблици, ще бъдат обявени позициите, които остават  и онези, които ще бъдат закрити в държавния сектор. Това се отнася и до финансираните от държавния бюджет компании, особено в сферата на транспорта, при които освен намаляване на заплатите, ще се наложи и съкращаване на персонала. Тройката ще поиска да бъде информирана за намаляването на работещите в  сферата на образованието. Това касае сливането на факултети и на учебни заведения и намаляване на работещите на хонорар в средното образование, както и увеличаване на хорариума за работещите на постоянен договор.

Относно болниците трябва да се провери как функционира електронната система за доставки, ръководена от министерството на развитието, както и контрола върху разходите.

Другата много важна тема, проверявана от тройката е рекапитализацията на банките. Трябва да се разделят банките на добри и лоши. На базата на договорените задължения до края на януари Касата за кредитна стабилност трябва да опише в сътрудничество със собствениците на акции всички изисквани финансови инструменти (warrants, CoCos), които могат да бъдат превърнати в акции, както и точните суми, които ще използва всеки от тях така че да се покрият 10% от акционерното участие в увеличаването на акционерния капитал. На базата на меморандума големите търговски банки ще трябва да приключат увеличението на акционерния капитал до края на април. До тогава трябва да бъдат рекапитализирани от акционерите си или да се слеят с други банки .

Орязването на паричните бонуси и на пенсиите успоредно с увеличаването на възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години ще са още една от темите, които ще бъдат проверявани от министерството на заетостта. От тройката са поискали информация дали след гласуването на съответните закони мерките се нуждаят от допълнителни промени. Поискали са и тримесечна програма за очакваните икономии, които ще дойдат от прилагането на тези мерки.

 

Категории: Тройка бюджет рекапитализация приватизация проверка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus