Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първи жълт картон за гръцките министри

17 Юли 2012 / 12:07:17  GRReporter
1160 прочитания

Първи жълт картон получиха гръцките министри, които тази седмица трябваше да представят аналитични списъци със съкращенията в институционалните си бюджети. Гърция трябва да икономиса 11,5 милиарда евро за 2013-2014 от бюджетните разходи на министерствата, като техните ръководители трябваше да представят плана за съкращения пред финансовия министър Янис Стурнарас. Те не само не успяха да представят очакваните нива на икономиите, които трябва да предприемат, но някои от тях дори нямаха конкретни предложения от къде трябва да дойдат съкращенията.

Без ясна представа кои ще са конкретните мерки за консолидиране на разходите, гръцкото правителство не може да седне на масата за преговори с надзорната тройка от Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. След като гръцките министри се представиха неподготвени пред Стурнарас, високопоставени източници от финансовото министерство заявиха: “На този етап искаме от министрите да представят своите предложения (за съкращения). Те обаче трябва да са реалистични. Не може един министър да казва, че ще отреже 100 милиона евро, когато ние знаем, че в Меморандума и в проучванията на Центъра за планиране и икономически изследвания същото министерство може да спести на бюджета два милиарда евро.” От финансовото министерство поясняват, че фискалната консолидация на публичната администрация е отборна игра и все още не искат да наложат хоризонтални съкращения. “Задължени сме като министерство да имаме конкретни предложения и цифри, когато тройката дойде”.

Международният валутен фонд излезе с нов доклад за ситуацията в Гърция и прогнозите са повече от песимистични. Два милиарда евро са отклоненията в текущия бюджетен дефицит. Планираната му стойност до края на 2012 бе 6,7% от БВП, но сега фондът оценява, че той няма да може да спадне под 7% от БВП. Разминаванията в планирано и достигнато в Гърция неизбежно ще даде отражение и на нивото на външния дълг. С темповете, с които се движи гръцката икономика външните държавни задължения се очаква да достигнат нови върхове през 2013. Дългът на средиземноморците ще надмине 170% от БВП през 2013. В доклада на Международния валутен фонд се казва, че влошаването на макроикономическата ситуация и липсата на постоянство в прилагането на реформи има сериозно отражение върху събирането на приходи в държавната хазна. Ограниченото финансиране от друга страна води до пропуски в изпълнението на разходните части на бюджета.

От фонда настояват, че освен спазването на задълженията по Меморандума за финансова помощ, правителството трябва да се погрижи за ликвидността на банките. Със създаването на условия за стабилизиране на макроикономическия климат, приоритет на държавното управление е стимулацията на структурни реформи във финансовата система. Сливането на банките и тяхното капиталово укрепване е решаващо за подобряване на състоянието на страната.

За да приложи нужните реформи, гръцкото правителство се кани да поиска удължение на спасителната програма осигурена от Международния валутен фонд и страните от Европа с една до две години. Това означава, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, които засега се оценяват на около 20 милиарда евро. “Не гледаме с добро око на удължението на програмата, ако не възвърнете доверието с прилагане на тазгодишния бюджет”, заяви категорично заместник-външният министър на Германия Микаел Линк на среща със Стурнарас.

Едни от най-тежките съкращения се очаква да бъдат направени в министерството на труда и социалното осигуряване. То трябва да окастри между 3,5-4 милиарда евро от двегодишния си бюджет. Основните намаления ще дойдат от въвеждане на допълнителни критерии за получаването на социални помощи, таван на пенсиите до 2400 евро и съкращение на оперативни разходи. В министерството на вътрешната регулация се очаква да се закрия 25 общински организации, както и да се въведат допълнителни намаления в заплатите, за да може да се спестят 2,1 милиарда евро. Най-ниски ще са съкращенията в министерството на образованието, което трябва да спести 150 милиона евро главно от сливането и закриването на училища. Министерството на военната защита в момента изготвя алтернативен план, с който трябва да се избегне допълнителното намаление на заплатите на униформените служители. Здравното министерство също има задача да съкрати поне два милиарда от харчовете си за доставка на лекарства и оперативни разходи.

Междувременно Държавната агенция за управление на външния дълг излезе отново на външните пазари с търг на тримесечни бонове и събра 1,63 милиарда евро. Лихвата по юлския търг намаля с 0,03% в сравнение с този през миналия месец и се закова на 4,28%. Търсенето е било покрито 2,12 пъти, което показва лек спад в интереса на инвеститорите в сравнение с предишния търг на същия тип книжа, когато то бе покрито 2,19 пъти. Атинската бора завърши със загуби от 1,22% в сравнение със сесията в понеделник. Оборотът достигна 17,4 милиона евро, а главният показател при затваряне бе 12,38 пункта.  Най-големи загуби отбелязаха секторите на храните (-4,64%), на суровините (3,13%) и на финансовите услуги (1,29%).

Категории: ИкономикаПазари съкращения икономии Гърция министри жълт картон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus