Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първи шамар за правителството на Папандреу

22 Октомври 2009 / 21:10:35  GRReporter
1448 прочитания

Авторитетната международна агенция за кредитни рейтинги Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция от А на А-, предадоха световните агенции. Решението за намаляването на кредитния рейтинг е взето след обявяването на новите стойности на бюджетния дефицит на страната, който за 2008 година се оказа 7,7 на сто вместо обявения от предишното правителство 5,7 на сто, а очакванията за 2009 са да стигне до 12,5 на сто.
    В дните след изборите на 4 октомври в Гърция се разгоря истинска надпревара кой да обяви най-големия бюджетен дефицит. Финансовият министър Георгиос папаконстантину говореше за 10 нас, но истинската тесла заби директорът на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, който  първи спомена стойността 12 и нагоре процента.  За всички остава загадка как така бюджетният дефицит от 5,7 на сто стана 12,5 на сто в рамките на една седмица, но от "партито" на статистиците загуби кредитният рейтинг на Гърция.
    Според Fitch вътрешният дълг ще достигне 115 на сто от БВП за 2009 година, т.е. по-висок от нивата в средата на 90-те години на 20-ти век. "С дефицит, за който се очаква да не спадне под 9 на сто за 2010, вътрешният дълг се очаква да се успокои около 120 на сто от БВП до края на 2010, най-високата стойност за рейтинг А", се казва в официалното съобщение на Fitch.
    От агенцията обясняват, че при последното оценяване на гръцката икономика през май 2009 се е предвиждал вътрешен дълг от 108,4 на сто до края на 2010. След тази оценка се очаква верига от отрицателни развития по най-различните показатели за гръцката икономика, като например бюджетният дефицит и вътрешният дълг. По-конкретно очаква се цената на заемите да скочи лавинообразно, тъй като понижаването на кредитния рейтинг винаги води до този резултат.
    Fitch обяви понижаването на кредитния рейтинг на Гърция в момент, в който в Министерския съвет се провеждаше заседание за състоянието на гръцката икономика и за проектозаконите, които трябва да се внесат в следвашия период. Министър-председателят Георгиос Папандреу поиска от министрите си да не крият от него съществуващите проблеми.  

Категории: кредитен рейтинг Fitch понижение икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus