Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първата вълна от сливания в публичния сектор, включваща 20 агенции и предприятия

21 Юли 2012 / 12:07:22  GRReporter
1995 прочитания

Правителството пристъпва към закриването и сливането на държавни агенции и предприятия, като през следващите дни ще оповести първата вълна, включваща 20 държавни структури. Целта е да бъде изпратен ясен сигнал към партньорите и кредиторите за решимостта на страната да осъществи административните реформи. С посочените мерки ще бъдат спестени средства от оперативни разходи, като служителите няма да бъдат  уволнявани, а само премествани, както уверяват членове на правителството. Основният план предвижда сливането на сродни институции и ограничаване на структури, които са пръснати из цялата страна.

До края на август ще бъде оповестена и втората вълна, включваща над 200 държавни структури, които ще бъдат закрити или слети с други, като според източници става дума за 258 агенции и предприятия. Според изчисленията, ще бъдат преместени над 4 000 служители. Процедурата се извършва под надзора на самия премиер Андонис Самарас, който е поставен начело на Правителствения съвет за административната реформа.

Ускоряване на процедурите

Според източници, надзорната Тройка е поискала ускоряване на процедурите, за да може програмата за фискална корекция да влезе в ритъм. Служителите, за които ще се прецени, че стават излишни в закритите или слети институции, няма да бъдат уволнявани, а ще бъдат преместени на други позиции в публичния сектор, където има нужда от работна сила, заявиха вчера министърът на административната реформа Андонис Манитакис и заместник-министърът Манусос Волудакис. Министър Манитакис  заяви, че ще бъде приложено изцяло съотношението назначения-съкращения, определено на 1:5 за тесния държавен сектор и на 1:10 за държавните структуроопределящи предприятия.

Сливането и закриването на първите 20 институции ще се осъществи скоро чрез законодателен акт на гръцкия парламент. Едновременно с това Специалната служба за стратегическо планиране към министерството на административната реформа напредва с оценяването на държавните служби и институции, за да докладва за закриването или сливането им. Както посочи заместник-министърът на административната реформа Волудакис, оценяването на институциите се осъществява въз основа предимно на един критерий – стойността на предлаганите услуги спрямо ползата за гражданите. «Правим държавата по-икономична и ефективна, и най-важното е, че не се губят предоставяните на гражданите услуги, а се прехвърлят като компетенция или на централната администрация, или на институцията, с която се извършва сливането», подчерта Волудакис в интервю по радиото.

Нова институционална рамка за избягване на съкращенията

Правителството проучва и възможностите за промяна в институционалната рамка, за да не се стигне до съкращения и прилагането на т. нар. „трудов резерв” за излишните служители. Този въпрос представлява препятствие за осъществяването на програмата, защото както се предвижда в приложните закони на Меморандума, в случай на сливане на институции излишните служители се включват в „трудовия резерв” за една година, като получават 60% от възнаграждението си, и след това биват уволнявани.

Както заяви министърът на административната реформа, ще бъдат извършени всички необходими законодателни регулации, за да бъдат избегнати уволненията на служители. Същевременно той посочи, че е въпрос на преговори с Тройката кои служители да бъдат включени в съотношението напускане-назначаване, като остави да се разбере, че правителството ще настоява в окончателния брой на напускащите да бъдат включени и служителите на трудов договор, чийто договор не е подновен.

В следващите дни се очаква да бъде публикуван докладът за оценката на министерството на административната реформа, съдържащ описание и оценка на неговите административни единици, който ще бъде „образец” за останалите министерства. Централната координационна група за оценка на министерствата, ще бъде базирана в министерството на финансите, а от следващата седмица ще бъдат сформирани Комисиите за оценка във всички министерства.

Експортни предприятия

Според източници, през следващите дни ще бъде оповестено сливането на сродни предприятия, като ще се започне от тези, които развиват дейност в областта на експорта: Международното солунско изложение HELEXPO и Агенцията за насърчаване на износа ще се обединят в една структура със седалище в Солун. Ще бъдат обединени агенциите за тържищата в Атина и Солун. Отделът за управление на кредитите за осъществяване на дейности в археологически обекти към министерството на културата ще се обедини с Фонда за археологически ресурси и отчуждаване. Същевременно ще бъде обявено сливането на службите в министерството на правосъдието, които се занимават със защита на непълнолетните. Ще бъдат ограничени до 13, колкото са префектурите, и 28-те служби за управление на защитените райони.

 

 

 

 

 

Категории: закриване сливане държавни структури правителство Меморандум реформа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus