Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първата работа на премиера Ципрас е анулиране на Меморандума

01 Юни 2012 / 15:06:24  Виктория Миндова
1882 прочитания

Първата задача на СИРИЗА като правителство е да анулира Меморандума за финансова помощ, както и закона за неговото прилагане. На второ място е възстановяването на минималната работна заплата на 751 евро и помощите за безработни да станат отново 423 евро, като се дават субсидии на безработните за двойно по-дълъг период от време. На трето място СИРИЗА ще сложи край на епохата на Golden Boys в банките и ще наложи мораториум върху плащанията на дълга, докато дойдат по-благоприятни времена за страната. Тези думи са на лидера на радикалната левица Алексис Ципрас и те предизвикаха цунами от аплодисменти и възторжени викове на първото официално представяне на радикално лявата програма за управление на Гърция.

“Дойде часът на Левицата”, крещяха ентусиазираните симпатизанти на СИРИЗА, когато лидерът на партията стъпи в зала Атинаис, въпреки 40 минутно му закъснение. В едночасово обръщение към своите почитатели и евентуални избиратели, той обеща, че Гърция ще се върне към блаженство и възход само, ако СИРИЗА стане първа политическа сила и образува правителство. След като страната анулира силата на Меморандума и спре изплащанията по външния дълг, ще създаде Национална програма за оздравяване. В нея СИРИЗА предвижда 4% увеличение на приходите от данъци в период на четири години, под мотото: “Трябва да престанем да облагаме с данъци бедността и да започнем да налагаме данъци на богатството, богатството в тази страна”. Ципрас планира да се преразгледа връзката на държавата с корабната индустрия и да премахне 57-те данъчни облекчения, които тя се ползва днес.

Той обеща, че ще бъдат опростени задълженията на затъналите в кредити домакинства и малки предприятия, но само ако корумпираната днес банкова система влезе под държавен контрол. Тези му думи взривиха поредния гръм от аплодисменти, а той самият разпъна устни в доволна усмивка. Лявото правителство под крилото на СИРИЗА ще се опре на опитните кадри в държавната администрация, за да подкрепят плана на оздравяване. Ще се замразят всички процеси по приватизацията на публични предприятия и ще започне изготвянето на програма за изкупуването обратно от частни ръце ключови предприятия (като националната комуникационна компания ОТЕ или авиокомпанията Олимпик). Ципрас обеща, че ще създаде малък, но гъвкав министерски съвет с най-опитните членове на партията, които да поведат Гърция към по-светли времена. Имаме политическото и идеологическо самочувствие, че можем да променим съдбата на този народ, заяви Ципрас.  

“Като сменяш дозата на едно отровно лекарство, не можеш да предотвратиш смъртта на болния. Трябва да се смени самото лекарство. Както разбирате няма добър Меморандум, нито е реалистично да говорим за поетапното отделяне от него”.

Нова Демокрация и ПАСОК си тръгват, но оставят Гърция на ръба на социалната криза, подчерта лидерът на СИРИЗА. Няма по-голям символизъм за настоящата трагедия от факта, че почти всеки ден има по едно самоубийство в страната, заяви Ципрас и настоя, че досегашната политика е допринесла за постоянното увеличение на безработните, на социално слабите и на немощните. “Не е случайно, че изходът от рецесията според Меморандума се отлага от година за година”, подчерта левият лидер. Той нарича договора за финансова помош “механизъм за окончателна катастрофа” и казва, че той гарантира изхода на Гърция от еврозоната. Ципрас повтори за пореден път, че в Европа няма озаконена процедура за насилстването изкарване на Гърция от еврозоната. Това прави неоснователна тезата на ПАСОК н Нова Демокрация, че страната ще се върне към драхмата, ако не се придържа към ангажиментите си според пакта за финансова помощ.

Затова единствен избор на гръцките граждани на 17 юни е да гласуват за СИРИЗА, отсече Алексис Ципрас. “Идва утрото на надеждата за един по-добър живот. Идва СИРИЗА – политическа сила, която не крие слабостите си. До шести май месец представлявахме 4,6% от гръцкия народ. Изведнъж станахме главна опозиционна сила, а сега се борим за властта. Идваме!”, закани се младият политик, който много анализатори оприличават на Андреас Папандреу през 80-те.

Той представи плана за управление на Гърция като вече избран министър-председател, а не лидер на партия в предизборна борба. От трибуната Ципрас излъчваше увереността на сигурен победител, а думите му бяха всичко, което иска да чуе средностатистическия грък, за да почувства моментно спокойствие в сегашната несигурност. Двете най-повтаряни думи в речта му бяха “обещавам” и “гарантирам”. Те бяха използвани както за оздравяването на икономиката, така и за запазването на националната гордост над чуждестранните интереси. Слуги на тези вредни за Гърция интереси бяха определени Венизелос и Самарас. Още в началото на речта си Ципрас отдаде специална почит на посланиците на Куба и Венецуела, както и на консула на Франция в Атина, които бяха дошли да чуят предизборната му програма.

Последните социологически проучвания на Public Issue посочиха СИРИЗА за победител на юнските парламентарни избори с 31%, като дават на Левицата убедителна преднина от 6% пред Нова Демокрация. Преди речта на Алексиси Ципрас в залата изпълнена с хора се усещаше навсякъде ентусиазъм. Виждаха прегръдки и приятелски потупвания по рамото. По време на речта той бе бурно аплодиран, когато с патос говореше за национализация на банките, опрощаване на дълговете на гражданите и отмяна на Меморандума. Успех предизвикаха изказванията му за стопляне на отношенията на Гърция с Турция и предложението двете страни да се откажат от договорите си за обновяване на военното въоръжение с германски и други компании. Но най-силни аплодисменти предизвикаха обещанията, че идва краят на кризата, на намалението на заплатите и социалните несправедливости.

Категории: Политика СИРИЗА Ципрас програма за управление избори Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus