Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Проверяват сградите в Лимнос за разрушения

25 Май 2014 / 12:05:15  GRReporter
812 прочитания

Вчерашният трус на остров Лимнос предизвика разрушаването на 11 необитаеми къщи, леки щети на други 13 имота, от които 2 църкви, и пукнатини по стените на 3 училища,  в които ще се гласува.

Както беше обявено, вчера следобед на острова беше свикана среща за оценяване на нанесените щети. В нея участваха министърът на вътрешните работи Янис Михелакис, главният секретар  по гражданска защита Патроклос Георгиадис, началникът на противопожарната служба генерала Василиос Папагеоргиу, представители на полицията, на армията  и на местното самоуправление.

 Според първоначалните оценки, инфраструктурата и пътищата не са пострадали. На Лимнос пристигна група от 14 инженери, които ще проверят сградите.

 

Янис Михелакис

След срещата министърът отговори на въпроси и потвърди щетите по 13 имота, както и по 2 необитаеми къщи. Той потвърди пристигането на 14 инженери от Ирганизацията на училищните сгради и от Службата за справяне със земетресения, за да опишат щетите и  какво е необходимо за поправянето им.

Според Михелакис „В болницата няма щети. Имало е  малък проблем с електричеството, то е възстановено, в инфраструктурата на острова няма проблеми. Нито във водоснабдяването, нито в електроснабдяването, По пътната мрежа няма информация за щети. На летището е имало малък проблем с окачения таван, от който са падали парчета и са наранили британска туристка, която е заминавала за родината си. Съпругът й е бил лекар и е подписал документите, така че те са заминали без проблем”.

Музеят

Както добави Михелакис, „има щети в музея, някои експонати са паднали и са се счупили, и искаме да видим какво става в крепостта. Ще дойдат инженери от Министерството на културата да видят какво е положението. Областната управа е осигурила възможност да се подслонят в хотели хора, чиито къщи са пострадали, до момента обаче няма подобно искане. Искам да кажа, че полицията и пожарната са в пълна готовност. Хората са спокойни, няма проблеми. За щастие, това беше силно земетресение с леки щети”.

 

Патроклос Георгиадис

Главният секретар по гражданска защита заяви „Силите на Гражданска защита на Лимнос от първия момент се активизираха. Планът за гражданска защита се прилага. Предоставени бяха два хеликоптера на Гражданска защита, силите на Гражданска защита и на полицията са в готовност с всички патрулни коли, с които разполагат, така че населението да се чувства сигурно и защитено”.

                                                                                                   

                                                                                                   

Категории: трус Лимнос Самотраки Янис Михелакис Патроклос Георгиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus