Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Противоречия около приватизацията на Астир Вулиагменис

30 Ноември 2013 / 13:11:29  GRReporter
1197 прочитания

На вчерашното заседание на Регионалния съвет  на Атика господстваше напрежение  по повод одобрението на  Проучването на въздействието върху околната среда на Астир Вулиагменис.

Префектът на Атика Янис Сгурос заяви тази сутрин за телевизия Mega, че поведението на депутатите от СИРИЗА е било неприемливо. Според него, той е бил нападнат с думиот депутата Димитрис Цукалас, който се е държал предизвикателно и е насърчил по този начин предизвикалите конфликта. Според Сгурос на заседанието са дошли „граждани, които са компетентни по всички въпроси, които от самото начало са започнали да ругаят областните представители” и в края на краищата е станал сблъсък.

Префектът твърди още, че депутатът от СИРИЗА Статис Панагулис е блъснал един от областните представители и според него не е възможно един депутат да се държи по този начин. Сгурос заяви, че ще се обърнат към правосъдието.

Според префекта напрежението е било предизвикано от несъгласието с решението, което е трябвало да вземе Областният съвет за Астир. „В Астир Вулиагменис има три комплекса, Единият не функционира, искат да го разрушим и да построим там жилища, и да се намали застроеното пространство, с всичките проучвания за въздействието върху околната среда”, за яви Сгурос. Според него проблемът идва от това, че в страната от дълго време има само две гледни точки- черна и бяла.

В края на краищата духовете се успокоиха и проучването е гласувано от съветниците на ПАСОК и Нова Демокрация. Според Атинската новинарска агенция миналия път, когато съветът е свикан за да гласува проучването, гласуването е отложено, защото съветниците от Нова Демокрация са се обявили „против”. Харис Дамаскос е заявил, че проучването  идва в противоречие с разпоредбите за защита на района и коментира, че забележките на областните служби на Атика променят характера му. Затова проучването трябва да бъде оттеглено и да бъде направено отново. Затова Сгурос е отложил заседанието, преценявайки, че гласуването на проучването само от неговите съветници не е желателно.

снимка: вестник Вима

Припомня се, че 4 обвързващи оферти са внесени за Астир до приключването на втората фаза на конкурса за продажбата на мажоритарния пакет акции на Астир Палас Вулиагменис в сряда, 26 ноември.  Обвързващи оферти са подали:

 1) Plepi Holdings,  в който участват ТЕМЕС на Ахилеас Констандакопулос и групата Olayan

2) JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, фонд, който ръководи AGC JERMYN STREET IV  е подкрепен от 6 инвеститори, с участието на група Dogus

3) LAMDA ERGA ANAPTYXIS S.A.

4) Съвместно дружество между COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC и DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD на Милтос Камбуридис

OlayanInvestmentsCompanyEstablishment - ТЕМЕС: групата  Olayan  е световна групировка, в която участват с миноритарен пакет фирмата ТЕМЕС на гръцкия бизнесмен Ахилеас Констандакопулос, собственик на „Costa Navarino” в Месиния. Olayan е от търсените инвеститори  в световен мащаб, със стратегически участия  в мн ого фирми като Coca-Cola и банките Credit Suisse и Morgan Stanley. Освен това е голям инвеститор Chipita, както и в много гръцки фирми в миналото.

AGC:  това е инвеститорски фонд от Близкия изток, със седалище в Лондон, който инвестира по света, участваше в акционерния капитал на частни hedge funds и инвеститорски фирми за недвижими имоти  в Европа и Северна Америка. Участва в инвестиции, които засягат проекти на пазара на недвижими имоти. Капиталите идват главно от Абу Даби, Кувейт и Саудитска Арабия. Dogus Holding е един от големите турски холдинги, с участие в банкови, строителния и туристическия сектор. Dogus контролира дял от 18%  от марините в Турция и 6 марини в Хърватско. През 2012 съставя joint venture с Lamda Development  на групата Лацис за инвестиции в Гърция, включително и марината във Флизвос.

LamdaErgaAnaptyxisS.A.:  в портфолиото й са включени 3 търговски и развлекателни центрове (Τhe Mall и Golden Hall в Атина и Mediterranean Cosmos в Солун), τ2 строителни комплекси в Гърция и Румъния с обща застроена площ  105 000 кв.м. и 6 комплекси с офиси с обща площ 70 000 кв. м.

ColonyCapital - DolphinCapital:  Colony Capital е американска фирма със световно присъствие и инфраструктура в 9 държави със силно инвеститорско портфолио. В  съдружието, което участва в конкурса, участва с миноритарен дял Dolphin Capital на Камбуридис. Colony е инвестирала в разнообразни проекти, между които Atlantic City Hilton, Las Vegas Hilton, Raffles Hotels & Resorts, Fairmont Hotels and Resorts,  Swisshotel и One & Only Hotels & Resorts.  Собственик е на един от най-популярните средиземноморски курорти- Costa Smeralda в Сардиния. След като го реновира, го продава на катарски държавни инвеститорски капитали.

Управителният съвет на Агенцията за публичната частна собственост ще реши на следващото си заседание съвместно с Националната банка на Гърция за офертите на кандидатите, след  представяне на финансовите и юридическите съветници на двете страни и отваряне на икономическите оферти

Категории: приватизация Астир Вулиагменис конфликти областен съвет инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus