Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Противоречиви информации за хода на преговорите между Гърция и кредиторите й

01 Ноември 2013 / 15:11:13  Анастасия Балездрова
768 прочитания

Очакваното подновяване на преговорите на гръцкото правителство с надзорната Тройка остава под въпрос. До момента няма официална информация дали представителите на кредиторите на Атина ще пристигнат в понеделник за програмираните си срещи с гръцките министри.

Неяснотата бе провокирана от информация на Ройтерс, че посещението на членовете на Тройката в Атина може и да се отложи поради разминаването на преценките във връзка с бюджетния дефицит на Гърция през 2014. Международната агенция се позова на източници от еврозоната, според които инспекторите и гръцкото правителство не са успели да се споразумеят около начина, по който ще бъде запълнена дупката от 2 милиарда евро.

От своя страна през цялата изминала седмица източници от гръцкото финансово министерство твърдяха, че дефицитът ще е далеч по-малък от 2 милиарда. По-конкретно те посочиха, че дупката в бюджета за следващата година няма да надхвърли 500 милиона евро.

Гръцкото правителство не коментира информацията на Ройтерс. От пресслужбата на министерството на финансите дори заявиха, че първата среща на финансовия министър Янис Стурнарас и представителите на кредиторите ще се проведе във вторник. Въпреки това гръцки медии посочват, че до сряда вечерта вероятността от отлагане на пристигането на Тройката в Атина е била съвсем реална.

Според източници Янис Стурнарас е поискал информация за намеренията на инспекторите от ръководителя на Euroworking group Томас Визер.  Резултатът от разговора помежду им било общото съгласие, че членовете на Тройката трябва да пристигнат в Атина, за да се избегне рискът от влошаване на климата спрямо Гърция и да се изпрати посланието, че мониторингът продължава нормално.

Източници от обкръжението на представителите на кредиторите посочват, че решението е взето „буквално на ръба”. Така не е изключено да се появи нова промяна в плановете, при все че същите източници са почти категорични, че това няма да се случи. През последните часове в медийната „борба” се включиха и германските медии, които са категорични, че Тройката няма да пристигне в Атина следващата седмица. От своя страна агенция Ройтерс, която постави първата семка на съмненията около посещението публикува разяснението на Международния валутен фонд, че неговият представител в Тройката – Поул Томсен ще започне срещите си в Атина във вторник.

Независимо от крайния й изход играта на „комуникация чрез посредници” показва наличието на проблем, който най-вероятно е свързан с неизпълнението на поетите ангажименти от страна на гръцкото правителство. От няколко седмици премиерът Андонис Самарас и вицепремиерът Евангелос Венизелос се надпреварват с изявленията си, че няма да бъдат взети нови мерки за бюджетна консолидация, като намаляване на заплати и пенсии и налагане на нови данъци.

Анализатори смятат, че най-вероятният изход от ситуацията ще е подписването на споразумение между Тройката и правителството за предприемането на такива мерки по време на следващото програмирано посещение през декември.

Паралелно с това във вътрешността на Гърция тече дискусия около вероятността правителството отново да предпочете „лесния” начин и да ореже масово доходите на гражданите вместо да предприеме станалите вече пословични структурни реформи.

В социалната мрежа Twitter коментарите са повече от показателни:

„Г-н Стурнарас иска отново еквивалентни мерки. А защо трябва да са еквивалентни? Нека върне акциза върху нафтата за отопление на старата му стойност, за да увеличи приходите”, написа бившият председател на либералната партия Драси и финансов министър в правителството на Константинос Мицотакис (1990 – 1993) Стефанос Манос.

„Стурнарас призовава за приемането на еквивалентни мерки, за да не бъдат наложен данък върху недвижимото имущество. Предполагам, че и през ум не му минава да закрие някоя напълно излишна държавна институция”.

„Чувам, че отново се готвите да приемете еквивалентни мерки за данъка върху имотите. Това ще бъде краят. Орежете отново заплатите и пенсиите, за да проверя нещо”.

Категории: Политика надзорна Тройка Атина преговори бюджетен дефицит еквивалентни мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus