Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Противопоставянето срещу мерките увеличи подкрепата за СИРИЗА

20 Ноември 2012 / 11:11:02  GRReporter
3390 прочитания

Гласуването на новите икономически мерки и орязания бюджет за 2013 намали броя на гърците, които подкрепят двама от партньорите в тройната коалиция – Нова демокрация и ПАСОК, сочат резултатите от социологическото проучване на агенция GPO.

На въпроса за кого биха гласували, ако бъдат обявени нови избори, участниците са посочили партиите в следния ред:

СИРИЗА – 22,3 на сто, Нова демокрация 20,1 на сто, Златна зора 10,3 на сто, ПАСОК 7,5 на сто, Независими гърци 6,5 на сто, Демократична левица 5 на сто, Гръцка комунистическа партия 4,6 на сто. 4,4 на сто са заявили, че ще гласуват за друга партия, 10,2 на сто не са уточнили за кого ще гласуват, а 9,1 на сто са казали, че ще пуснат невалидна или бяла бюлетина или просто няма да отидат да гласуват.

Въпреки първенството на СИРИЗА участниците в проучването са заявили, че смятат за най-подходящ премиер Андонис Самарас с процент 27,8 на сто. На второ място в предпочитанията им е „никой”, подкрепен от 25,2 на сто от гласувалите в анкетата. Лидерът на радикалната левица Алексис Ципрас е на трето място с процент 18,6 на сто. Следват Евангелос Венизелос (ПАСОК) с 8 на сто, Фотис Кувелис (Демократична левица) със 6,7 на сто, Панос Каменос (Независими гърци)с 5,7 на сто, Никос Михалолиакос (Златна зора) с 3,8 на сто и Алека Папарига (Комунистическа партия) с 1,7 на сто.

Разликата между лидерите на Нова демокрация и СИРИЗА става още по-отчетлива, когато се постави въпросът кой от двамата е най-подходящ да управлява Гърция. В този случай подкрепата за Андонис Самарас е 44,5 на сто срещу 33 на сто за Алексис Ципрас.

Най-много одобрителни мнения за позицията си печели лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис – 43,9 на сто. Следват Андонис Самарас – 40,3 на сто, Алексис Ципрас – 37,8 на сто, Панос Каменос – 33,1 на сто, Евангелос Венизелос – 28 на сто, Алека Папарига – 26,6 на сто и Никос Михалолиакос – 16,8 на сто.

Много висок процент на позитивни мнения не само спрямо своите предшественици във ведомството, а и изобщо сред гръцките политици събира министърът на финансите Янис Стурнарас. Положителните мнения за него са 43,6 на сто срещу 51,5 негативни.

62,9 на сто от участниците са определили като негативни/ по-скоро негативни действията на правителството на Андонис Самарас. Позитивно/ по-скоро позитивно мнение имат 36,1 на сто от анкетираните.

Според 43,9 на сто от тях правителството не е провело никакви преговори с представителите на надзорната Тройка и е приело безусловни всички поставени въпроси. 40 на сто смятат, че Андонис Самарас и министрите все пак са преговаряли, но без съществен резултат. Само 14,6 на сто от участниците в проучването са на мнение, че кабинетът е направил възможно най-доброто за Гърция.

Те описват промените в живота си през последните три години по следния начин:

-          13,5 на сто са в безизходица, понеже са останали без никакви доходи,

-          Доходите на 54,9 на сто са  намалели драстично, в резултат на което се затрудняват да покрият основни нужди,

-          Други 29,1 на сто също отчитат намаление на своите доходи, но успява да се справи финансово,

-          2 на сто не са имали никакъв спад в доходите.

Шокът от новите икономически мерки намали значително подкрепата към силите – поддръжници на еврото в сравнение с предишното изследване на агенцията, проведено през месец май. На въпроса дали Гърция трябва да остане в еврозоната на всяка цена положителен отговор са дали 62,7 на сто от участниците, а отрицателни – 33, 9 на сто. Съответните проценти през месец май са били 80,9 на сто срещу 18 на сто.

Голямото мнозинство – 83,3 на сто от гърците са убедени, че приетите миналата седмица мерки няма да бъдат последните и само 15,2 смятат, че този процес е приключил.

Икономиката няма да се стабилизира с приетите мерки, твърдят 77,9 на сто от анкетираните. В същото време 21,1 на сто са оптимисти и смятат, че свиването на икономиката ще спре.

71,2 на сто от участниците са против провеждането на предсрочни избори и само 28,2 на сто се обявяват за тази алтернатива.

Паралелно с това обаче намалелите проценти на правителствените партньори Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица карат 61,6 на сто да смятат, че кабинетът няма да завърши своя 4-годишен мандат. 35,9 на сто мислят, че то все пак ще успее.

Според 43,1 на сто от анкетираните поемането на властта от СИРИЗА ще влоши ситуацията в страната. 21,8 на сто смятат, че управлението на крайнолевите ще я подобри, а 26,7 на сто са на мнение, че няма да има съществена разлика.

Дори и при управлението на СИРИЗА Гърция ще остане в еврозоната посочват 50,8 на сто, а 40 на сто се опасяват, че страната щенапусне европейската валута.

73,9 на сто от анкетираните твърдят, че радикалната левица не е готова да управлява срещу 23,7 на сто убедени в обратното.

61,9 на сто от участниците в проучването са ан мнение, че тройната коалиция е единствената алтернатива за Гърция, докато 35,3 на сто мислят, че би могло да прсъществува и друго правителство.

Категории: Политика социологическо проучване партии предсрочни избори икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus