Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протест в защита на оцелелите имигранти от Фармакониси

30 Януари 2014 / 14:01:35  GRReporter
794 прочитания

Полицията арестува 45 души, които символично окупираха политическия кабинет на министъра на търговския флот Милтиадис Варвициотис на улица “Генадиу” в централния квартал Колонаки. Министърът, който е потомствен функционер в управляващата партия Нова демокрация заяви преди седмица, че първата задача на Бреговата охрана е да ихранява границите на Гърция, а втората е да спасява човешки животи. Изявлението бе направено непосредствено след инцидента край остров Фармакониси, където загинаха 12 нелегални имигранти, всички те жени и малки деца. Оцелелите при инцидента обвиниха Бреговата охрана на Гърция, че нарочно е обърнала лодката, претоварена с имигранти и след това е попречила на мъжете да спасят давещите се съпруги и деца.
    Организацията “Ляво единство”, която се състои предимно от студенти-симпатизанти на СИРИЗА влязла в кооперацията, където се намира кабинетът на Варвициотис и разлепила по етажите стикери с обвинения към министъра. Представителите й стигнали до седмия етаж, където се намира кабинетът, за да предадат петиция, но служителите в него не  им отворили.  Тогава те излезли на улицата и започнали да скандират и да пишат по стените “Варвициотис - убиец”, “Фармакониси беше убийство”, “Никой човек не е нелегален”.
    Тогава се намесила полицията и арестувала обвинителите на министъра.     
    Междувременнодруг министър, Никос Дендиас на защитата на гражданите определи като “трагично” качеството на имигрантите, които приема Гърция. “Културата и традициите им са трагични. Не подценявам никого, но те идват от един съвършено различен свят”, заяви той. “Имигрантът от Съветския съюз, който отива в Швеция има ниво. При нас идват хора от Бангладеш и Афганистан. Това е нашето нещастие”, уточни Дендиас.

 

Категории: Милтиадис Варвициотис Никос Дендиас Фармакониси нелегални имигрантиБрегова охрана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus