Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протест с усмивки, клоун и племенниците на Доналд Дък

29 Декември 2010 / 18:12:28  GRReporter
1410 прочитания

 

Анастасия Балездрова  

Два дни преди Нова година по обяд на не много празнично изглеждащия площад Синтагма нямаше особено много посетители. Няколко младежи, облечени в костюми на герои от анимационни филми се опитваха да привлекат родителите с деца, за да се снимат с тях срещу заплащане, в повечето случаи безуспешно.

И ето че изведнъж се появиха симпатична лелка, облечена и гримирана като клоун и две момичета в костюми на членове на патешката фамилия Дък от познатата анимация на Уолт Дисни. Лелката – клоун започна да надува балони и да прави с тях фигури на кученца, мечове и шлемове, а дечицата да дърпат родителите си за ръка, за да вземат по един. И нали живеем във време на криза, много майки питаха загрижено дали пък не трябва да заплатят за балоните, за да получат облекчаващия отговор, че са безплатни.

Едва, когато се приближаваха хората виждаха, че патетата не се намираха на площада пред гръцкия парламент само за да си поиграят с децата им. На шиите и гръбовете им бяха закачени табели с надписи: „Решете проблема сега, защото след 10 години съдебни процеси ще платите двойно”, „Баща ми внасяше пари в детската спестовна каса, за да следвам. Къде са скрили откраднатите пари?”, „1.200.000 застраховани на „Аспис Прония” пожелават на правителството Честита Нова Година” и „Нито един политик ли няма ли да бъде наказан за най-големия застрхователен скандал в историята на ЕС?”.

Тази мирна и някакси в духа на празничните дни форма на протест бяха избрали хората от дружеството на ощетените от застрахователната компания „Аспис Прония”, която фалира през октомври 2009. По техни изчисления щетите, които са нанесени на 1,2 милиона застраховани възлизат на 650 милиона евро.

Според секретаря на дружеството Никос Кехайоглу „поради това, че сме в празничен период решихме чрез един клоун и две патици да покажем, че правителството „ум царува, ум робува, ум патки пасе” относно нашия дълбоко социален проблем, без да предлага някакво решение”. Той призова всички гърци, които са загубили парите си от фалита на застрахователното дружество да участват в груповите искове, които имат право да подадат до 5-ти януари срещу гръцката държава, „за да можем да изискаме нашият случай да бъде разгледан с предимство и да заплатим символични суми за процесите”.

От дружеството заявиха още, че застрахователните полици, които са „изгорели” след затварянето на „Аспис Прония” са 250.000 и, че до днес държавата не е направила нищо те да бъдат поети от други застрахователни дружества.

За бившия президент и управляващ директор на Аспис, секретарят на дружеството на потърпевшите заяви, че „Павлос Псомиадис трябваше да бъде задържан още преди една година. Нашата цел обаче не е неговото унищожение, нито пък ни интересува дали ще го закачат с главата надолу на площад Синтагма. Въпросът е да спечелим битката в съда и застрахователните пакети да бъдат задействани”.

От дружеството смятат, че с ареста на Павлос Псомиадис в началото на декември бе предоставена възможността на опарените клиенти на Аспис Прония да изискат в съда своите обезщетения. В съобщение, което бяха издали няколко дни по-късно те отправиха косвени упреци към държавните органи за контрол, като подчертаха, че „за изпирането на „черните пари” „Аспис Прония” е получавала от тях удостоверения за платежоспособност, т.е. в най-добрия случай контролът им е бил погрешен”.

Дружеството проведе забавния си протест на площад Синтагма, на най-търговската улица в Атина – Ерму, на площада в квартал Колонаки и в Солун.  

 

Категории: ПолитикаИкономикаОбществозастрахователно дружествофалитобезщетения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus