Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протест на железничарите пред парламента срещу приватизацията на влаковете

14 Октомври 2010 / 14:10:00  Марина Николова
882 прочитания

Служителите в държавните желзници на Гърция обявиха 24-часова стачка и спряха всички маршрути в страната и за чужбина на влаковете. От стачката ще бъдат повлияни и маршрутите, които ще се движат в петък.

Служителите на ЖП компанията се събраха на обед пред централните офисите на ОСЕ на ул.Каролу в рамките на стачката обявена от Гръцката федерация на железничарите. На митинга дойдоха служители във влаковете от цялата страна, които тръгнаха на демонстрация към парламента срещу приватизацията като сканидараха, че „ОСЕ принадлежи на народа”. Пред парламента стачниците бяха подкрепени и от група студенти от извънпарлементарни леви фракции, които също носеха големи плакати с лозунги срещу меморандума и в подкрепа на стачниците.

Повод за стачката и демонстрацията е, че от вчера в парламента Комисията по икономическите въпроси започна дискусията по проектозакон за оздравяването на държавните железници, който се очаква да бъде гласуван до края на месеца. Според думите на министъра на транспорта Димитрис Репас случаят на ОСЕ не е същият като този на гръцката държавна авиокомпания Олимпик. Според министъра, железниците няма да бъдат приватизирани, а ще бъдат дадени на частници 49% от ТРАИНОСЕ - дъщерна фирма на ОСЕ, като нито един от служителите няма да загуби работата си. Според проектозакона служители на ЖП компанията могат да бъдат преместени да други работни места.

Комисията по икономическите въпроси прие представители на стачниците, които искат проектозаконът да бъде оттеглен и преговорите да започнат от нулата. Железничарите са решени да се борят „до дупка” за правата си, а секретарят на техния синдикат Танасис Левендис опроверга твърденията за „златните” служители на ОСЕ и заяви, че средната заплата на служител в ЖП компанията е 1443 евро. Според данни на министерство на транспорта годишно средната заплата на един служител на компанията е 40 770 евро.

Министър Репас призна, че държавата също е отговорна за надутия дълг на железниците, тъй като не е финансирала разширението на жп линиите и по този начин е накарала компанията да тегли кредити при неблагоприятни условия. Лошият мениджмънт на компанията е факт, че е довел до огромни загуби в размер над 10 млрд. евро, което прави гръцките железници най-губещата държавна компания не само в Гърция, но и в Европа.

Категории: Стачка железничари приватизация влакове маршрути
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus