Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Промени в последния момент в новия данъчен закон

15 Април 2010 / 15:04:00  GRReporter
1155 прочитания

20% данък върху капиталовите печалби от продажбата на акции в рамките на три месеца след покупката е само една от последните промени в новия проектозакон за данъчното облагане. Правителството взе решение да обложи и с 10% данък печалбата от продажбата на акции придобити в рамките на една година. Целта на тези двете мерки е да уравновеси пазара на ценни книжа и да намали броя на спекулативните сделки, при които се търсят бързи печалби. Приходите от търговия с акции, закупени в срок повече от една година не подлежат на данъчно облагане.

Друга важна промяна засяга собствениците на недвижими имоти, които прехвърлят собствеността към корпоративните активи на управлявания от тях бизнес. С въвеждането в сила на новата данъчна реформа, държавата налага 15% данък от данъчната оценка на недвижимите имоти на офшорните компании, които ще се покриват от собственика на съответното дружество.

Промяна претърпя и частта от новия данъчен закон, която засяга данъчното облагане на селскостопанските производители-продавачи на народните пазари. Правителството не отстъпи от позицията си да обложи производителите с 10% данък върху оборота, но се съгласи с предложението на парламентарните групи на Нова Демокрация и ЛАОС за 5%-тово връщане на данъка в края на счетоводната година. На данъчни облекчения ще се радват и продуцентските фирми в Гърция, които имат право на 40% необлагаем приход при изготвянето и разпространяване на кино продукции. В частта за облагането на физическите лица, управляващите решиха от 2011 съпрузите да попълват две различни данъчни декларации и да се облагат по отделно, а не заедно както бе до сега.

Лидерът на парламентарната опозиция на Нова Демокрация Андонис Самарас коментира, че законопроекта за данъчното облагане на ПАСОК е неефективен, недомислен и импровизиран. „Явно, че правителството няма никакъв план за действие, след извършването на толкова много промени в проектозакона, който само е изготвило,” критикува Самарас.Той предрича, че в най-скоро време управляващите ще трябва да въведат допълнителни поправки в несъвършената данъчна уредба, защото вместо да помага за оздравяването на местната икономика засилва рецесията. Лидерът на десницата отсъди като несправедливо включването на стопанските производители, които продават стоката си на народните пазари в листите на търговците.

В същото време се огласиха и резултатите от дейността на данъчните служби от първото тримесечие на тази година. Независимо от повишаването на ДДС и акцизите на горивата, цигарите и алкохола, както и засилването на контролните инспекции, само три от 67 районни данъчни управления в атинска област отбелязват известно подобрение в събирането на приходи. Останалите 64 данъчни отбелязват между 10% и 20% по-малко приходи от прогнозата на Министерството на финансите. Главният секретар на финансовото министерство отправи сериозна критика към директорите на данъчните управления, които дори не са дали отчет за първото тримесечие.  Анализатори твърдят, че ако правителството не успее да сложи в ред данъчната администрация ще се създаде проблем в изпълнението на целите по Програмата за стабилност и развитие.  

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus