Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Промени в данъчната тежест за бизнеса и домакинствата

07 Юли 2012 / 12:07:14  GRReporter
1631 прочитания

Гръцкото правителство разработва план за радикални промени в данъчното законодателство. На практика предвижда се създаването на нова данъчна среда за бизнеса и домакинствата с намаляване ставките на ДДС, на първо място в ресторантьорството, постепенното увеличаване на необлагаемия минимум, въвеждането на единен данък върху недвижимите имоти, премахването на данъчни глоби и наказания, но и с премахването на редица данъчни облекчения и преференциални режими.

Правителството ще постави плана на масата за преговори с надзорната Тройка, чийто технически екип се намира в постоянна връзка със служители във финансовото министерство.

Според източници, изработването на новия данъчен проектозакон, след няколко месечно закъснение, е един от основните приоритети на правителството.

В министерството на финансите се създава работна група, която ще проучи предложенията, внесени в рамките на социалния диалог, започнал през септември 2011 и приключил през март 2012.

Финансовият екип планира да създаде рамка, която ще включва основните принципи на данъчния проектозакон. Впоследствие той ще бъде представен и обсъден с Тройката, и ако получи „зелена светлина”, ще бъде подложен на обсъждане със социалните партньори, преди да добие окончателния си вид и да поеме към парламента.

По-конкретно, на масата на преговорите с Тройката ще бъде поставен въпросът за незабавното намаляване на ДДС в ресторантьорството от 23% на 13%. Една такава регулация би довела до незабавното намаляване на цената на всички продукти (готова храна, безалкохолни напитки, сокове и т. н.), които се предлагат в заведенията за обществено хранене (ресторанти, таверни и др.) и ще подпомогне «тежката промишленост» на страната - туризма. Следващите стъпки ще бъдат постепенното намаляване на високата ставка ДДС от 23% на 19%, на средната ставка от 13% на 9% и на ниската ставка от 6,5% на 5% (за общия туристически пакет). Освен това трите партии, участващи в коалиционното правителство, са се договорили за намаляването на ДДС при селскостопанските стоки, семената, торовете, пестицидите, фуражите.

Според източници, представителите на Тройката поставят премахването на редица данъчни облекчения и преференциални режими, както и пълното преструктуриране на механизмите за събиране на данъците и данъчен контрол, като необходима предпоставка за да бъдат одобрени исканите намаления в ставките на ДДС и данък общ доход.

По отношение на необлагаемия минимум в програмния договор, подписан от трите партии, подкрепящи правителството, се предвижда неговото постепенно увеличаване до средните европейски стойности, особено за работниците и служителите. За тази цел при преговорите с Тройката икономическият екип ще се опита да прокара увеличаването на необлагаемия минимум от 5 000 на 8 000 евро. От страна на Тройката обаче се изразяват сериозни възражения. Проучва се възможността увеличаването на необлагаемия минимум да бъде разтеглено във времето, т. е. до 2015. Ако все пак мярката бъде одобрена от кредиторите на Гърция, тя ще бъде включена в проектозакона, който ще придружава решенията за данъчна реформа и ще влезе в сила от 1 януари 2013.

Данъци

Плащане на 9 вноски и с еквивалентни мерки

Еквивалентни мерки търси икономическият екип на правителството, за да може Тройката да даде „зелена светлина” за въвеждането на специална регулация за плащането на допълнителната данъчна тежест на до 9 вноски. По принцип Тройката гледа положително на искането на гръцкото правителство за плащането на данъците на части, за да бъдат подпомогнати домакинствата. Въпреки това нейните представители изразяват своето несъгласие и критика във връзка със загубите, отчетени в областта на приходите в тазгодишния бюджет. Според източници, от 5,1 милиарда евро, предвидени да бъдат събрани тази година от данък общ доход, солидарната вноска и търговския данък, близо 1,52 милиарда евро ще се прехвърлят за 2013, ако Тройката приеме регулацията, искана от правителството. Тази „дупка”, т. е. приходите, които ще бъдат изгубени през 2012 и прехвърлени за следващата година, трябва да бъде запълнена от еквивалентни мерки, за да бъдат постигнати заложените в бюджета цели.

 

 

Категории: данъчна тежест промени гръцко правителство надзорна Тройка преговори ДДС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus