Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокурорът обяви Илиас Касидиарис за оперативен шеф на Златна зора

30 Септември 2013 / 17:09:05  GRReporter
1520 прочитания

Като организация с военна структура, която е представлявала опасност за институциите и държавния ред описва заместник-прокурорът на Върховния съд учредената през 1987 Златна зора.

В доклада си сред  деянията на нейните членове той описва убийства, опити за убийства, палежи и изнудвания. Според събраните данни членовете на организацията са привличали в нея непълнолетни деца на възраст 14 – 17 години, които след обучението си съставяли групите за нападение „Кентавър”.  Прокурорът назовава с името му един 17-годишен младеж, който бил поставен начело на отрядите, заради познанията му по история и другите му способности. В качеството си на ръководител той провеждал подготовка на отрядите от непълнолетни участници два пъти на седмица.

В доклада се описва подробно и структурата на групировката, начело на която се намирал Никос Михалолиакос. Според прокурора той е лидер по смисъла на нацисткия принцип Führerprinzip, който е фундаменталната основа на политическата власт в държавните структури на Третия Райх. Основният замисъл е, че „думата на фюрера е над писаното право” и всички трябва да работят за постигането на целите, които той поставя. Според доклада на гръцкия прокурор лидерът на Златна зора е ръководил, координирал и поставял задачи на членовете на организацията.

Заповедите на лидера са били пренасяни според военната йерархия – или чрез заместник-председателя Христос Папас, или чрез другите членове на ръководната група, съставена от арестуваните депутати Илиас Касидиарис, Янис Лагос, Илиас Панайотарос и Никос Михос.  

Според събраните данни оперативен лидер на Златна зора е бил говорителят на партията Илиас Касидиарис. Той бил отговорен за обучението на членовете на организираните групи за нападение. Тренировките се провеждали на различни места в област Атика и често били използвани истински оръжия.  

Заслужава да се отбележи, че въпреки ненавистта на Златна зора към всички чужденци, един от партийните депутати е с албански произход. Името му не се упоменава в прокурорския доклад, тъй като не е някой от арестуваните. Като важна се описва също ролята на идеологическата ръководителка на организацията, която също е албанка. Става дума за приятелката на един от арестуваните депутати, която също е задържана и обвиняема.

По случая с убийството на рапъра Павлос Фисас становището на прокурора е, че обвиняемият Георгиос Рупакиас е бил един от лидерите на местната организация на Златна зора в Никеа. Той се позовава на свидетелски показания, според които Рупакиас е един от петимата членове на съвета, ръководещ групите за действие в региона.във връзка с убийството са заловени още трима души, които са отишли на мястото на нападението заедно с Рупакиас. В колата му са били открити фасове от цигари и откритият биологичен материал по тях ще бъде сравнен с ДНК на заловените. Според доклада в нападението, което постави началото на лавината от разкрития и ареста на водещите фигури в Златна зора са участвали и други членове. Всички те са арестувани.

Особено важни за разследването и свързването на конкретните хора с нападението са подслушванията на телефонните разговори от Гръцката служба за контраразузнаване. Обажданията са били направени преди и след убийството и именно те показват връзките между Рупакиас и ръководните фигури в Златна зора. Показателни са разговорите помежду им след показанията на Рупакиас пред следователя, в които те споделят задоволството си от факта, че не ги е предал.

Според доклада един от арестуваните - застраховател по професия е бил натоварен със задачата да „пере” мръсните пари на организацията посредством учредяването на различни фирми. Свидетелите са предоставили много данни за рекети срещу чужденци – търговци на дребно, собственици на магазини и контрабанда.

За ролята на полицията становището на прокурора е, че нейни членове са подпомагали или са били толерантни към действията на членовете на Златна зора и че е необходимо допълнително разследване. Заслужава да се отбележи фактът, че двама от 22-та арестувани са полицаи.

Разследването по случая продължава, като целта на полицията и Службата за борба с тероризма е да открие скривалищата, където е скрит тежкият арсенал на неонацистите. До момента в домовете на арестуваните Никос Михалолиакос и неговите депутати бяха открити пистолети, патрони, железни боксове и саби. В жилищетона Михалолиакос – портрет на Хитлер, а в този на Христос Папас – каски със знака „SS” и свастика, флагове и знамена със същите знаци, празни бутилки за вино с портрети на Бенито Мусолини, на които той поздравява с нацистки поздрав и снимка на Хитлер с надписа „Златна зора” в горната му част.

През следващите дни се очакват показанията на задържаните депутати. 

Категории: Криминална хроникаЗлатна зора доклад прокурор обвинения Илиас Касидиарис Никос Михалолиакос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus