Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокуратурата на Серес образува дела срещу земеделците, които участват в блокадите

21 Януари 2010 / 11:01:39  GRReporter
925 прочитания

Срок до утре даде правителството на селяните, за да вдигнат блокадите. Те заявиха, че няма да преговарят с министъра на земеделието Катерина Бадзели, а единствено с министър-председателя Георгиос Папандреу. Техните искания са да се подготви национална стратегия за селското стопанство и да се подсигури икономическото оцеляване на селяните.

Земеделците от Координационния центъра на 19 общини посикаха среща с министър-председателя, заявявайки, че една такава среща би могла да реши доста въпроси. Въпреки че правителството даде срок до утре – петък, да се вдигнат блокадите, по всичко си личи, че земеделците няма да отстъпят. Министър-председателят обяви, че правителството няма да отсъпи и да отпусне парите и кани земеделците да пристъпят към диалог, който ще започне в понеделник в конгресен център Запио в Атина.

В телефонен разговор министър председателят на България Бойко Борисов поиска намесата на г-н Папандреу, за да се вдигне блокадата на Промахона, тъ като българските производители губят по 3 млн. евро дневно. Г-н Борис говори и с лидера на Нова демокрация Андонис Самарас и отбеляза, че г-н Самарас има много отговорна позиция по въпроса, противопоставяйки се срещу затварянето на пътните артерии.

По време на срещата в министерски съвет вчера беше решено, че правителството трябва да вземем мерки в случай, че утре блокадите не започнат да се разпадат. В същото време блокадите се увеличават – земеделците от Беотия и Фтиотида са планирали днес да докарат още трактори и да затворят обиколните пътища. Земеделците от остров Крит в крайна сметка решиха да не заминат за Атина, тъй като техни представители ще се срещнат с министър Бадзели.

Тракторите на Промахона продължават блокадата за трети пореден ден, което доведе до образуването на километрични опашки от товарни камиони от двете страни на границата. Граничният пунк отвори за четири часа през нощта в промеждутъка между 22:00 ч. и 2:00 ч. Това доведе до намесата на местната прокуратура в град Серес, която нареди на полицаите да образуват дела срещу земеделците, които участват в блокадата на пътищата.

От своя страна министерството на земеделието обяви, че ще подкрепи финансово производителите на тютюн с 568 млн. евро, които са част от удръжките по европейските субсидии. Въпреки това тютюнопроизводителите отреагираха остро, твърдейки, че по-голямата част от тях не отговарят на условията, за да получат парите.

Опозиционната партия Нова демокрация се опитва да балансира между позицията си, че от една страна реакциите на земеделците са напълно основателни, стоварвайки вината на правителството, а от друга страна Нова демокрация се обявява категорично против затварянето на магистралите.

Блокирани остават пътищата при Амфиполи и Хрисуполи до Кавала, възлите при Никеа, Тесалия и Микротива, като движението на автомобилите се отбива по заобиколни пътища. През граничните пунктове Ормени и Кипи в област Еврос движението не е спряно. Тези гранични пунктове бях аотворени през нощта, като тракторите са поставени около пътя. Земеделците са докарали нови трактори при Егинио близо до Катерини и на пътя при Еласонас. На граничния пункт Ексохи в област Драма земеделците позволяват движението на автомобили и пречат на преминаването на тировете.

 

 

 

 

Категории: АктуалноблокадиЗемеделцитютюнопроизводители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus