Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Програмата на тройната коалиция: Необлагаемият минимум се увеличава на 8000 евро от 2013

23 Юни 2012 / 13:06:15  GRReporter
3416 прочитания

На вчерашното си заседание представителите на трите партии, съставили коалиционното правителство,  се договориха от следващата година да бъде възстановен необлагаемият минимум от 5000 евро на 8000 евро. Тази мярка бе приета единодушно от преговарящите и ще бъде включена в Програмните изявления, които в някой от следващите дни гръцкият премиер ще прочете пред парламента, за да може правителството да получи вот на доверие. Все пак остава да се види, дали мярката ще бъде одобрена и от надзорната Тройка.

Както всички признават, става въпрос за първата по-смела стъпка за облекчаване положението на хората с ниски доходи, които бяха подложени на сериозни изпитания при прилагането на програмите за фискална стабилност.

Принципи-ангажименти

След усилени и напрегнати преговори, продължили три денонощия, представителите на правителствената тройна коалиция вчера достигнаха до съставянето на подробен текст от 7 страници, съдържащ програмни принципи и ангажименти, които до голяма степен отразяват предизборните обещания на партиите, и ще бъдат подкрепени от лидерите на трите партии. В текста са включени следните теми:

-       Мерки за пряко управление.

-       Дневен ред за преговори с европейските партньори.

-       Национален стратегически план за развитие.

-       Мерки за реформиране на политическата система.

-       Публична администрация.

-       Външна политика и изключителна икономическа зона.

Работната група, която явно ще се превърне в постоянен орган за решаване на кризи, с цел да бъдат уреждани евентуалните спорове между тримата партньори в правителствената коалиция, вчера приключи работа с взаимни отстъпки и разумни предложения по всички наболели въпроси. Постигнато бе съгласие на първо време да се отложи за септември вземането на мерки в размер на 11,5 милиарда евро, изисквани от надзорната Тройка. Това бе направено, за да може да бъдат проучени нагласите на кредиторите относно искането, което страната ще внесе официално за удължаване срока на меморандума до 2016, както и за да бъдат потърсени съответните фискални мерки, които ще компенсират евентуалните загуби. Целта е да бъдат икономисани средства чрез ограничаването на разхищенията в публичната администрация, борбата с укриването на данъци и корупцията.

След като всички признават необходимостта „парната машина” на икономиката отново да се задвижи, бе договорено отсега нататък да не бъде съкратено нито едно евро от Програмата за публични инвестиции. И следва да се отбележи специално, че партиите постигнаха съгласие относно изготвяне на спасителна програма за държавната земеделска АТЕ Bank, първата стъпка от която е рекапитализацията на банката.

Въпреки че надзорната Тройка оказва натиск за съкращения в държавния сектор и закриване на излишни държавни структури, правителствената коалиция единодушно реши да няма съкращения и да се отмени трудовият резерв за държавните служители, който и без това вече е „издишал”. Освен това Нова демокрация отстъпи по отношение на термина „приватизация” и вместо него бе избран терминът „раздържавяване” с основна цел защитата на предприятията със стратегическо значение, останали все още под държавен контрол.

Освен това укрепва колективната автономия, като държавата се оттегля от процеса на колективните преговори, за да може работодатели и работници да се договарят сами за колективните трудови договори.

Мерки

В рамките на програмните ангажименти на трите партии от коалиционното правителство, представителите на Нова демокрация Вангелис Меймаракис и Хрисантос Лазаридис, на ПАСОК Костас Скандалидис и Стелиос Ангелудис, и на Демократичната левица Димитрис Хадзисократис и Андреас Пападопулос, се договориха за следното:

-       Да бъдат взети мерки за уреждане на заемите на свръхзадлъжнели домакинства и фирми, които не са  състояние да изплащат задълженията си при настоящите условия.

-       Да не бъдат намалявани заплати и пенсии.

-       Да се удължи от една на две години предоставянето на помощи за безработица.

-       Да бъдат взети мерки за хората в неравностойно положение и уязвимите социални групи.

Данъци

По-специално що се отнася до данъчния проектозакон, един от първите, с които ще се занимае новосформираният кабинет, бе взето решение за намаляването до 12% на ДДС при стоките от първа необходимост и при заведенията за хранене, а по настояване на Демократичната левица данъчните ставки на фирмите няма да бъдат намалявани повече.

Също така, предвижда се да последва и премахване на допълнителния данък върху недвижимите имоти, които гражданите трябваше да плащат заедно със сметките си за ток. Тази такса ще бъде заменена с един общ данък върху недвижимите имоти, който ще опрости заплетената система за облагане на недвижимите имоти, и ще обедини всички предходни данъци.

Категории: коалиционно правителство програмни изявления ангажименти Нова демокрация ПАСОК Демократична левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus