Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Програмата на СИРИЗА е по-лоша и от тази на комунистите

27 Ноември 2014 / 17:11:01  GRReporter
2376 прочитания

Ако СИРИЗА състави самостоятелно правителство, ще последва масово теглене на депозити и ще секнат чуждестранните инвестиции в Гърция, пише Joerg Sponer, висш ръководител в чуждестранния фонд Capital. Той е присъствал на представянето на икономическата програма на СИРИЗА в Лондон, извършено от Йоргос Статакис и Янис Милиос. От централата на СИРИЗА обаче твърдят, че Joerg Sponer не е бил на представянето на програмата, осъществено от представителите на партията.

В краткия си доклад, изпратен след края на представянето, той посочва красноречиво, че присъстващите представители на чуждестранните фондове останали с впечатлението, че трябва да продадат всичко, което притежават в Гърция. И то защото, според Joerg Sponer, програмата на СИРИЗА била по-лоша дори от тази на комунистите. Той споделя също така с акционерите и инвеститорите на чуждестранния фонд Capital мнението, че ако СИРИЗА спечели абсолютно мнозинство на изборите, ще се повтори сценарият с Кипър, с масовото теглене на депозити, а компаниите ще прехвърлят каквото могат в чужбина и ще последва окончателно спиране на чуждестранните инвестиции.

По-конкретно в поверителния си email Joerg Sponer посочва:

„Да, бях на срещата със Статакис (участваха 15 инвеститори), и на още една отделна среща с Янис Милиос, висш финансов съветник (участваха 20 инвеститори)

Резюме:

  • Всички, които излязоха от срещата, искат да продадат всичко, което притежават в Гърция.
  • Програмата е по-лоша от тази на комунистите (те поне имаха добре организиран план), ще последва хаос.
  • Ако СИРИЗА получи до 36,5% от гласовете, което ще означава абсолютно мнозинство (заедно с бонуса от 50 депутатски места) ще видим сценарий, подобен на кипърския. Масово теглене на депозити, компании ще прехвърлят, каквото успеят в чужбина, и ще секнат всички инвестиции.
  • Смята се, че настоящият премиер Андонис Самарас няма да успее да събере повече от 174 гласа през март, а вече има постъпили и писмени декларации от доста депутати, че няма да го последват.

Ако не бяха толкова сериозни, докато говореха, щях да помисля, че става въпрос за фарс.

  • «Чувстваме се по-близо до Podemos и «Die Linke» в Германия, въпреки че те са прекалено либерални.
  • Ще спрем със стягането на коланите, казахме на хората на улицата да спрат да протестират, защото ще дойдем ние и ще се погрижим за тях.

5 основни точки в програмата им:

1. Да се сложи край на хуманитарната криза като се предостави безплатно електричество, храна, подслон и медицинско обслужване на тези, които имат нужда.

2. Да се увеличат заплатите на всички, като минималната ще достигне 750 евро и ще се плаща 14 месеца, а пенсиите ще достигнат 705 евро за 13 месеца. Да бъдат назначени хиляди служители в държавния сектор.

3. Да бъде постигнат първичен излишък от порядъка на 1% чрез борба със сивата икономика (няма да има мотивация, защото бедните ще получават основната заплата от 750 евро на месец (Колко смешно!)) – Няма да има данъци върху собствеността (те струват 2 милиарда евро), ще бъдат намалени всички данъци с 20%, освен тези върху високите доходи (стойност 2 милиарда евро), а всичко ще бъде платено със 70-те милиарда евро неплатени данъци. От СИРИЗА очакват, че след победата на партията на изборите, БВП на страната ще се увеличи от 3 до 5%, тъй като малките и средни предприятия ще могат да инвестират при пълно доверие (тук се смеем силно), и едновременно с това очакват вълна от чужди инвестиции.

4. Предоговаряне на дълга:

  • Европейската централна банка ще изкупи целия гръцки дълг за 60 години и ще премахне всякаква лихва (през 1952 Германия постигна орязване на дълга от порядъка на 62%, следователно и Гърция може да постигне нещо подобно).
  • Отбелязах, че по онова време Германия се е съгласила да извърши огромни структурни реформи, но и двамата (Милиос и Статакис) казаха, че в Гърция и без това вече били извършени прекалено много реформи.
  • Съотношението дълг/БВП ще достигне 205 до 2080 (хахаха – страшна шега!)
  • Ще бъдат увеличени с още 5 милиарда евро субсидиите от Брюксел.
  • Никой от Брюксел няма да спечели, ако Гърция излезе от еврозоната. Държат голям дял от гръцкия дълг, но Ципрас сгреши като се договори с Меркел Гърция да остане в еврозоната.

5. Меморандум за частните дългове с максимално обслужване от 20%, когато разполагаемият доход е по-голям от 750 евро на месец.

Категории: СИРИЗА икономическа програма чуждестранен фонд Capital Bank of America
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus