Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прогноза-шок за 1 млн. безработни!

20 Юли 2010 / 12:07:24  GRReporter
1108 прочитания

Прогноза-шок за безработица, която ще достигне до 20% или 1 млн. безработни през 2011 г. направиха от Научния институт към синдиката на частните служители. За оценката си те се опират на новоприетия закон и наредбите според които уволненията в частния сектор се улесняват, обезщетенията при уволнение се намаляват в случаите, когато работодателят предупреди служителя навреме и писмено.

Научният директор на института Савас Ромболис счита, че през 2011 г. безработицата ще е ракордна за последните 50 години. Според г-н Ромболис към прогнозите за процента на безработицата трябва да се прибави и едно 6%, който е процента на сезонната или временната заетост на хората, които не спадат към изчисленията за безработицата, както и дългогодишните безрботни, които не искат да си намерят работа.

Трябва да се отбележи, че вече в Гърция се наблюдава покачване на безработицата най-вече сред жените и младите хора. Миналия април месец процентът се покачи на 11,9% като през 2009 г. за същия месец е бил 9,4% според статистическата служба на Гърция. Безработните са се увеличили с 130 101 души за една година или с 27,9%. Според възрастовите групи излиза, че най-голям процент са младите хора между 15 и 29 години (22,3%), а сред младите жени увеличението е 27,4%.

Същевременно в сила влезе и намалението на обезщетенията заради уволнение и увеличението на броя на хората при масовите уволнения. Фирмите, които имат между 20 и 150 служители могат да уволнят до 6 души, а до 30 души могат да уволнят компании с персонал над 150 души. Сроковете за писмено предупреждение за уволнение от работодателя се увеличават според времето, в което служителят е рабтел в компанията и са между един и шест месеца. Работодателите, които уволнят служител без писмено предупреждение се задължават да му внесат пълно обезщетение.

В Гърция 58% от работните места са във фирми, в които работят до 9 души, а във фирмите с персонал между 10 и 49 души работят 17,3% от трудовия капацитет на страната. Според информационния бюлетин на Европейската комисия гръцките дребни фирми са над 820 000 и представляват 96,5% от гръцките фирми като цяло. В Гърция фирмите с над 250 служители са едва 431 според данни на Европейската комисия. Според същите данни за периода от 2002 г. до 2008 г. броят на малките и средните предприятия в страната се е увеличил с 8%, т.е. по-малко от средното за Европа ниво, което е 13%. Но пък заетостта в тези фирми се е увеличила с 15% в Гърция за тези шест годин, докато в европейските страни този процент е 12%.

 

Категории: АктуалноИкономика фирми прогноза безработица уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus