Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проект за втори меморандум, докато синдикатитe се молят за отмяна на първия

27 Юли 2010 / 13:07:36  GRReporter
1849 прочитания

„Тройката” настоява, че по-бързо трябва да се изпълнят реформите в държавните компании, да се пристъпи към обединена система за заплащане и общи ведомости, да се реорганизират финансите на болниците и да се отворят затворените професии.

„Не става дума да бъдат взети допълнителни финансови мерки” потвърди вчера един от членовете на икономическия екип и добави, че държавата вече е спестила 4 млрд. евро чрез орязването на разходите, които могат да се използват, за да се покрият спешни нужди в болниците, в държавните предприятия и в осигурителните каси.

Натискаме педала и за структурните промени като качалото поставя проекта за реорганизацията на гръцките държавни железници, а тази година ще бъдат внесени предложения и реформите в градския транспорт. В момента, когато приключи ревизията на Тройката, екипът съставен от представители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще напишат доклад за напредъка на гръцката икономика, а правителството ще подпише текст-споразумение или втори меморандум с МВФ, ЕС и ЕЦБ, според който ще се пристъпи към следните реформи:

1. Програми за реорганизация на всички губещи държавни предприятия

2. Отваряне на затворените професии. След пътните превозвачи на ред са адвокатите, нотариусите, аптекарите и други професионалисти, чиито приходи или ограничаване на печалбата се определят чрез административни решения.

3. Реорганизация на финансите на болниците. Екипи от одитори ще прегледат финансите на всички болници.

4. Създаването на еднакви таблици за заплащане на служителите в държавния сектор като диалогът със синдиката на служителите в държавния сектор ще запоне от септември месец.

Екипът, който контролира Гърция изрази доволството си, че промените, които бяха предвидени за юни месец са изпълнени, но изказаха недоумението си за скока на инфлацията и безпокойството си за неспособността да се озаптят разходите на държавните предприятия и болниците.

От министерство на финансите заявяват, че са сигурни, че втората вноска от кредита, която трябва да бъде изплатена на 13 септември и е в размер на 9 млрд. евро е подсигурена. В доклада на „тройката”, който ще запечата нейното изплащане ще бъде направен отчет на финансовото положение, за реформите и за структурните промени, които са извършени и ще бъдат обозначени следващите стъпки.

Присъствието на екипа на „тройката” в Атина запали дискусии за преустройство на правителството, тъй като контролът и изводите им ще подействат като stress test за министрите. Вероятно ще се наложи през септември месец министър-председателят Георгиос папандреу да състави нов списък с министри, които да се движат в един и същи ритъм без да има изоставащи.

Първият ден на евро-ревизията съвпадна с три открити фронта на стачки заради прясно внесения законопроект от министъра на транспорта Димитрис Репас. Положението, което цари в Гърция с опашките пред бензиностанциите, стачката на собствениците на камиони и цистерни, „бялата стачка” на диспечерите и заплахата от стачка от страна на собствениците на бензиностанции, ясно разкри трудностите в прилагането на меморандума. От една страна министерствата трябва да започнат структурни промени, но от друга страна – правителството е изправено пред бунта на работещите, а пък торйката желае да се запази обществения мир. Но времето за рефромите е кът и както каза министър Репас пред канал Мега: „Всичко трябва да стане бързо. Нямаме време за губене.”

В същото време от Адвокатския съюз на Атина обявиха, че на 29 юли ще бъде подадена молба за отмяна на меморандума на Държавен съвет и в същия ден ще бъде дадена пресконференция.

 

По пътя към изплащането на 9 млрд. евро от механизма за подкрепа на Гърция

 

Понеделник – 26 юли

Екипът на „тройката” започна проверките, за да потвърди изплащането.

Днес, утре и в четвъртък

Срещи на екипа на тройката с министри от правителството, с представители на Организацията за управление на държавния дълг, на Съюза на компаниите и на индустриалците, на Банка на Гърция, на Сметната палата и на Статистическата служба.

2-6 август

Съставяне на доклада за резултатите от проверките, в който ще се опише напредъка, който е постигнат и ще се определят следващите действия.

6 август

Отпътуване от Атина. Най-вероятно ще има пресконференция, на която ще бъде раздаден текст с първите резултати от проверката.

20 август

Заседава работната група на Европейската комисия, която се занимава с реализирането на меморандума

23 август

Гърция подава официална молба за одобрение на изплащането в Европейската комисия.

 

Необходимо е да мине срок от 15 дни.

7 септември

Заседание на Εurogroup, официално решение за изплащането.

10 септември

Административният съвет на МВФ заседава във Вашингтон за ообрение на втората вноска.

13 септември

Вноска в сметката на Гръцката държава в Банка на Гърция 6,5 млрд. евро от ЕС. В същия ден или на следващия ще бъдат внесен и 2,5 млрд. евро от МВФ за допълването на втората вноска от механизма за подкрепа.

 

 По материали на вестник Вима

Категории: АктуалноПолитикареформи държавни предприятия болници одитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus