Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продължават преговорите на гръцкото правителство с кредиторите

18 Ноември 2013 / 17:11:46  GRReporter
1290 прочитания

5 часа продължи днес срещата на финансовия министър Янис Стурнарас с представителите на кредиторите Пол Томсън от Международния валутен фонд, Клаус Мазух от Европейската централна банка и Матиас Морз от Европейската комисия. Споразумение не беше постигнато, преговорите ще продължат и в следващите дни.

На дневен ред са „дупката“ в бюджета за 2014, по която има разминаване в оценките на гръцкото финансово министерство и кредиторите в размер на 700 милиона евро,  както и други проблеми, като вече поставените изисквания от септември и въпроса с продажбата на ипотекираните жилища на длъжниците.

По време на срещите от последните дни между представители на тройката и финансовото министерство, посветени на разминаванията в очакванията на двете страни за бюджета през следващата година, бяха реализирани някои стъпки на сближаване. Нека припомним, че при отпътуването си през септември тройката бе поставила на  финансовия министър задача за нови мерки на стойност 2,9 милиарда евро, които трябва да се вземат в рамките на 2014.

Представители на финансовото министерство смятат, че ще се стигне до споразумение ако тройката отстъпи от мерките на стойност 2 милиарда евро, които изглежда иска днес, а министерството я убеди в ефективността на подготвяните от него мерки.

Никой обаче не се наема да предвиди дали това споразумение ще стане факт преди петък, 21 ноември, когато ще бъде внесен окончателният проектобюджет.

От друга страна нито финансовото министерство, нито кредиторите искат допълнителен бюджет в началото на 2014, факт, който би изпратил грешен сигнал до международните пазари, тъй като нуждата от допълнителен бюджет би означавала автоматично непостигане на целите, поставени сега от гръцкото правителство.

Нерешени остават все още въпросите около предприятията от отбранителната промишленост и водоснабдителните дружества, както и проблемът с мобилността на служителите в публичния сектор.

Министерствата на финансите и развитието ще трябва да решат и чувствителния въпрос с продажбата на ипотекираните жилища на длъжниците на банките, за които продажби тройката настоява да бъдат напълно либерализирани.

Осигурителни фондове

Основен въпрос в преговорите с представителите на кредиторите остава споразумението за запълването на дупката в бюджета за следващата година, където изискванията на тройката водят до нови мерки на стойност почти 2 милиарда евро.

Според кредиторите, най-голям дял в дупката на бюджета имат осигурителните фондове, здравеопазването и данъчните постъпления. По-конкретно, смятат, че в осигурителните фондове ще се появи допълнителен недостиг в размер на над 1 милиард евро през 2014. Тази оценка се базира на подадените 300 000 молби за пенсиониране, както и на срива в приходите на фондовете.

При това тройката не е изчислила все още намаляването на приходите на осигурителните фондове от постепенното намаляване на данъците в полза на трети лица, които ще трябва да започнат да се премахват постепенно от следващата година. Загубите ще бъдат огромни. Приходите, които ще загубят 23 осигурителни фонда, сред които Националният осигурителен институт, Фондът на търговците, пенсионните фондове на моряците, юристите, хотелиерите, отбраната и др., след приключването на процеса по премахване на данъците в полза на трети лица, ще надхвърлят 2 милиарда евро, а общият размер на данъците в полза на трети лица, насочени към други институции (министерства, дружества, органи на местното самоуправление и др.) надвишават 4 милиарда евро.

Като възможни еквивалентни мерки тройката поставя отново на масата на преговорите намаляването на пенсиите в т.нар. „благородни“ фондове, като тези на държавните структуроопределящи предприятия и банките, орязването на еднократното обезщетение при пенсиониране и на допълнителните пенсии.

Според тройката, друга причина за дупката в бюджета е здравеопазването. Корекцията със задна дата на разходите за здравеопазване (claw back), за която бе предвидено, че ще доведе до икономисването на 500 милиона евро през 2013, и на още толкова през 2014, не донесе очаквания ефект.

Новият данък върху недвижимите имоти

Важен въпрос в преговорите с представителите на тройката остава и новият данък върху недвижимите имоти, който въз основа на новите данни ще създаде нова „дупка“ в бюджета в размер на близо 250 милиона евро. Във връзка с този въпрос гръцкото финансово министерство изглежда се ориентира към орязване на програмата за публични инвестиции с 200 милиона евро, както и към съкращаване на отделни оперативни разходи с близо 50 милиона евро.

При това положение програмата за публични инвестиции се очаква да бъде намалена до 6,8 милиарда евро от 7 милиарда евро, заложени в проектобюджета.

Пакет от мерки на стойност 1,3 милиарда евро

Категории: тройка преговори финансово министерство пакет от мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus