Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продължава преструктурирането на гръцкия банков пазар

07 Юли 2013 / 12:07:04  GRReporter
891 прочитания

В крайния си етап навлиза конкурсът за продажбата на Пощенската каса, чиито резултат ще е решаващ за равновесието на вътрешната банкова система. Очаква се интерес към банката да проявят Националната банка, Alpha Bank и Eurobank,  които са получили достъп дο финансовите данни на касата, за да могат да внесат оферта през следващата седмица. Въпросът за продажбата на Пощенската каса от Фонда за финансова стабилност, който е основният й акционер беше в центъра на разговорите между министъра на финансите Янис Стурнарас и управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос с представители на тройката в петък. Според меморандума продажбата трябва да приключи до 15 юли, но не е изключено срокът да бъде удължен с няколко дни.

Касата, след оздравяването си и програмата за доброволно напускане, която приключи миналия четвъртък, успя да намали значително функционалните си разходи. Първото орязване на доходите на служителите достигна до 30%, а след напускането на още 600 служители разходите за персонала ще намалеят още повече. Според информациите, по-голямата част от служителите, които участват в програмата за доброволно напускане, са с от онези с по-голям стаж, което допълнително увеличава икономиите от заплати. Около 1/5 от персонала на старата кредитна институция  ще напусне. Този факт ще е решаващ за конкурса за продажбата на касата. Спечелилият конкурса ще има преднина в преструктурирането на сектора, тъй като ще придобие банка с най-добрия показател на кредитите спрямо влоговете на гръцкия пазар- около 60%, и с едно чисто портфолио на заемите след оздравяването й.

 Междувременно, положително за банковия сектор е, че през май влоговете са се увеличили, след спада, който се получи след банковата криза в Кипър. Успоредно с това се забелязва постепенно намаляване на лихвите. Както се отбелязва в анализ на Alpha Bank,  постоянното увеличаване на ликвидността в икономиката се очаква да се ускори след осигуряването на капиталовата достатъчност на банките и на доверието на вложителите в тях.

„Подобряването на ликвидността на домакинствата и на компаниите с възстановяването на доверието в гръцката икономика е необходимо за започването на процес по намаляване на безработицата, но и на процес, обратен на влошаването на качеството на кредитното портфолио на гръцките банки” подчертават финансистите на Alpha Bank.

 Междувременно, от Aegean Baltic Bank, която е специализирана в корабоплаването, изразиха недоумението си от твърдението на Attica Bank, че е единствената напълно частна и независима банка в страната. Както се отбелязва в изявлението, по време на опитите си за преструктуриране Attica Bank, неколкократно в множество публикации, интервюта и статии е заявявала, че в случай на успешна рекапитализация  ще е единствената частна банка без участието на Фонда за финансова стабилност. От Aegean Baltic Bank отбелязват, че вече са предупреждавали Attica Bank  „за неточността на това твърдение”.

В изявлението се казва още, че Aegean Baltic Bank,  гръцка банка, която се занимава основно с финансиране на гръцкото корабоплаване и принадлежи в голямата си част на гръцки собственици, е нямала никаква нужда от подкрепа от страна на Фонда за финансова стабилност, тъй като е разполагала и разполага с много повече от изискваната минимална капиталова наличност.  „Сметнахме за необходимо да не прибягваме към публично опровергаване на твърденията на Attica Bank, за да не навредим на опитите за рекапитализацията й” подчертава ръководството на Aegean Baltic. И добавя „Сега обаче, заедно с искрените ни поздравления за този успешен опит, искаме да представим истината: Attica Bank е втората гръцка частна банка, която не се нуждае от помощта на Фонда за финансова стабилност. Първа е Aegean Baltic Bank с настояща капиталова наличност, по-голяма от 35%”.

Организацията за защита на потребителите е препоръчала на банките да не таксуват така наречените разходи „за проучване” или разходите за съставяне по време на предоставяне на кредити, но само три банки са откликнали. Както се казва в съответното изявление, през ноември 2012 от Организацията са отправили препоръка до 19 банкови институции да се въздържат от таксуването на разходи за „проучване” или „предварително одобрение” или „управление” на разходите към трети страни (например съдебни, адвокатски, инженерни разходи), поради това, че те вече са включени с в споразумението за даването на заем. От тези 19 банки само банка Панелиния, Protonbank и „Гръцка банка Публична компания ” ООД са приели препоръката. Останалите банки, между които Emporiki Bank, Eurobank, Millennium Bank, Националната банка на Гърция, E.F.G. –Ergasias, Банка Пиреос, Marfin Egnatia Bank, Банка Геники, Alpha Bank, Probank, Hsbc Bank Plc са отговорили, че не приемат препоръката. Няколко други банки- Citibank, Банката на Кипър, Банка Атики, FBB-Първа бизнес банка, Credicom Consumer Finance все още не са отговорили.

Категории: рекапитализация продажба преструктуриране Пощенска каса Aegean Baltic Bank Attica Bank Организация за защита на потребителите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus