Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Процесите около формирането на кабинета се ускоряват

19 Юни 2012 / 10:06:47  GRReporter
1099 прочитания

Мистерията около това дали Гърция най-после ще се сдобие с правителство продължава да витае и след срещата между лидерите на ПАСОК и Демократичната левица, която продължи малко повече от час. Тя бе първата от поредицата срещи през днешния ден.

След разговора лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис заяви, че двамата са провели много задълбочена дискусия, без обаче да добави нищо повече към това, което каза след срещата си с Андонис Самарас снощи.

Фотис Кувелис повтори, че нуждата да бъде сформирано правителство е належаща, но също така подчерта необходимостта трите партии, които ще участват в кабинета да постигнат програмна договореност.

От думите му стана ясно, че Демократичната левица продължава да се възпротивява за някои от кандидатите за министерските кресла. Според неофициални източници от партията поставят под въпрос и това дали Андонис Самарас трябва да бъде премиер.

Накрая Фотис Кувелис все пак заяви, че процесът около сформирането на кабинета се ускорява и, че през следващите часове е напълно възможно да се постигне споразумение за участниците в кабинета и програмните позиции.

От своя страна Евангелос Венизелос се обяви за съставянето на „национална група за преговори” с участието и на политически партии, които няма да участват в бъдещия кабинет с цел да се заеме с „поправката на негативните условия на договора за заема”.

В същото време той изрази оптимизма си за ход на преговорите за съставяне на кабинет. „С Фотис Кувелис установихме наличието на много общи позиции и сега е належащо да ускорим процесите. Трябва да изпратим в чужбина посланието, че Гърция е стабилен събеседник, на който може да се разчита, а във вътрешността на страната – послание за сигурност и перспектива”, посочи лидерът на ПАСОК. 

 

Категории: Политика кабинет преговори Евангелос Венизелос Фотис Кувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus