Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Призрачният скандал на Държавната телекомуникационна компания

19 Януари 2013 / 18:01:25  GRReporter
2143 прочитания

Далаверата с „розовите” телефони на Държавната телекомуникационна компания се превръща в трудно разрешима съдебна загадка, която поражда много въпроси за предходните задкулисни събития. Скандалът, в който главна роля играе Анастасиос Палис, бивш  военен, е „висящ” в гръцкото правосъдие осем години след повдигнатото обвинение, внесено в Службата за разследване на икономически престъпления през декември 2005 от бившия изпълнителен директор на компанията Панайотис Вурлумис.
Действията на Вурлумис са резултат от доклада на Вътрешния контрол на компанията, който разкрива размера на измамите. Разследването на службата за икономически престъпления открива злоупотреба в размер на 4 милиона евро. Прокуратурата повдига обвинения за злоупотреба, но парадоксалното и скандалното в случая е умишленото протакане в разследването. Според източници от съда дори става въпрос за отказ от правосъдие, тъй като въпреки факта, че от 21 май 2008 досието се намира в офиса на следователя, вече пет години няма никакво развитие по него.

Източници от юридическите кръгове изразяват пред сайта zougla.gr изненадата си от факта, че делото е висящо пет години още на етап разследване, макар че се касае за щети върху държавна собственост и има доклад на Службата за икономически престъпления, както и на вътрешния фирмен контрол. Както беше отбелязано, такива случаи трябва да се разследват бързо.

Скандалът избухна, когато темата за прословутите обаждания към еротични телефони достига до Дирекцията за вътрешен контрол на телекомуникационната компания, която провежда разследване относно международния телефонен трафик към импулсни телефони. Проверяващите осъществяват разследване в дъщерната фирма OTEGLOBE за да открият подобни обстоятелства и да оценят функционирането и резултатността на действията, предприети при управлението на международния телефонен трафик към импулсни номера. Вниманието на проверяващите се насочва към договора, подписан между OTEGLOBE, фирмата Ronda (представлявана от Анастасиос Палис) и кипърската офшорна фирма Carriers Global.  Според поверителния доклад договорът не е законен тъй като не е установен с никакъв документ от съответните органи, непълен е, а и нерезултатен що се отнася до запазването на интересите на компанията.

Проверката установява, че:
-  не е проверено легализирането на договарящите се доставчици на международни услуги и техните представители
- не са оценени в достатъчна степен предложените оферти за избор на сътрудници за международни услуги в извършването на международен телекомуникационен трафик.

-Не са достатъчни, пълни и ясни условията на договорите между OTEGLOBE и международните доставчици

- не е определено как ще се управлява международният телекомуникационен трафик към импулсни номера.
- нарушени са условията на вече съществуващите договори

След тези разкрития служители на компанията, за да намалят отрицателните последствия от злоупотребите, а и за да предпазят компанията от подобни проблеми в бъдеще предлагат да се уведомят компетентните разследващи власти, да се проведе разследване и да се открият отговорните лица, да се проверят отново съществуващите договори, да се легализират и приложат политиката и действията в случай на телекомуникационни измами.

Хроника на разкритията

През декември 2005 тогавашният изпълнителен директор на Държавната телекомуникационна компания Панайотис Вурлумис подава жалба срещу фирма „Ronda”, която е вторият официален телекомуникационен доставчик за малката африканска държава Сао Томе и Принсипе. Жалбата е насочена срещу доходоносния договор, подписан през 2004 между „Ronda” и дъщерната фирма на държавния телеком OTEGLOBE,  отнасящ до създаването на телефонен трафик, който се произвежда от телекомуникационната компания по посока на Сао Томе и Принсипе с получател „Ronda”.
Този договор има ключова роля за злоупотреби в огромни размери, които са нанесли на телекома щети в размер на 4 милиона евро и на които са станали жертви хиляди нищо неподозиращи абонати, които са принудени да платят „розови” обаждания през интернет, които никога не са правили.

Триъгълникът на комуникациите

Категории: Държавна телекомуникационна компания Анастасиос Палис злоупотреби разследване OTEGLOBE
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus