Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Признават дипломите от колежите, но с по-ниско ниво от очакванията на собствениците

05 Януари 2010 / 12:01:24  GRReporter
833 прочитания

Министърът на образованието Анна Димандопулу обяви, че завършилите частни колежи ще са все едно са завършили следгимназиално образование, а техните дипломи няма да са равностойни на тези от университетите. Министерството на образованието обяви за публичен дебат и план за Обучение през целия живот. Министерството внедри европейската директива за осемте нива на професионалните качества, от които осмото е докторантура, седмото е магистратура, а шестото - университетска диплома.

Истината е, че до последния момент собствениците на частни колежи се надяваха, че дипломите, които издават ще са равностойни на университетските. Очаква се в следващите дни да се развилнее лавина от недоволството им, тъй като според заявлението на председателя на Съюза на частните колежи Константинос Караканиас след три месеца опити за среща с министъра на образованието, те все още не са успели да разговарят с нея.

Собствениците на колежите са готови да се обърнат към правосъдието, защото считат, че след като си сътрудничат с чужди университети не може дипломите, които ще получават техните студенти да са на по-ниско ниво от университетското. Според новия закон колежите ще се наричат Центрове за свободно обучение и занапред ще се удостоверяват и ще им се дават разрешителни за функциониране от Националния център за професионална подготовка.

От друга страна признак, че образованието на страната явно „куца” е ниското участие на възрастни в програмите за обучение през целия живот. Според данните за всичките европейски страни Гърция е сред държавите с най-нисък процент на възрастни над 24 години, които продължават да се образоват и квалифицират. В момента Швеция е с най-висок процент (32%), Гърция заема 27 място с 2,9%, докато България е на последно място от 32 страни с 1,4%. Целта на гръцкото правителство е процентът за страната да се покачи на 5% до 2013 г.

 

Категории: Общество образование частни колежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus