Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Присъединяването на Турция към ЕС ще е от полза и за двете страни

08 Февруари 2014 / 12:02:08  GRReporter
1566 прочитания

Фатима Табоада Лопес

Стажант

Би ли било присъединяването на Турция към Европейския съюз позитивно или не? Няколко политици обсъдиха този въпрос по време на конференцията "Европа: с или без Турция", организирана от френския вестник "Le Nouvel Observateur" и Катимерини. Всички те отбелязаха значението на влизането на Турция в Европейския съюз като нещо, което може да бъде от полза както за Европа, така и за Турция. Анна Диамандопулу, председател на DIKTYO - Мрежа за реформа в Гърция и Европа, бивш министър и еврокомисар, посочи, че Гърция твърдо подкрепя присъединяването на Турция, въпреки проблема с Кипър. Освен това, тя смята, че ако Турция се присъедини към ЕС, решаването на този проблем би могло да бъде по-лесно.

Френският общественик Бернар Кушнер говори за проблемите на свободата в Турция: преди два дни, турският парламент одобри закон за контрол на съдържанието в Интернет; президентът Ердоган забрани демонстрациите в Гази и подкрепя правителствата на страни от Близкия изток като Сирия, Египет и Иран. Този факт, заедно със засилената миграция на турци в Германия, кара някои страни (например Германия, Австрия, Кипър и Франция) да са против присъединяването, въпреки икономическия успех на страната и всичко, което влизането ѝ в ЕС би могло да допринесе за Европа.

Панос Карвунис, представител на Европейската комисия в Гърция, изрази подкрепата на Европейската комисия и каза, че влизането на Турция може да бъде от полза както за самата страна, така и за Европа, но също така и за южните страните. Приемът на страната би бил също така важна стъпка за разрешаването на конфликта с Кипър и въпреки трудностите, това би било добре за Гърция.

Селим Йенел, посланик на Турция в Европейския съюз, нарече Турция велика сила, която може да е от полза за Европа: в края на 20ти век, Турция предприе серия от икономически и политически реформи, които я приближиха до западния свят. Страната участва и в няколко европейски институции. Въпреки това, Турция трябва продължи с реформите, но за целта се нуждае от Европейския съюз. Налице е силна подкрепа за влизането на Турция в Европейския съюз, но е много важно страната да започне да променя политиката си по отношение на конфликта с Кипър. Ако това не се случи, мирното съвместно съществуване в рамките на Съюза ще бъде много трудно.

Категории: Турция присъединяване ЕС Гърция кипърски проблем Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus