Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Природният газ от Гърция към България тръгва в края на 2013

01 Март 2013 / 19:03:12  Виктория Миндова
1517 прочитания

От декември 2013 Гърция може да доставя на България 300 милиона кубични метра природен газ на година от терминал за втечнен газ в Ревитуса. С развитието на инвестицията капацитетът на междусистемната газова връзка може да достигне четири милиарда кубични метра на година. Това заяви специално за GRReporter изпълнителният директор на компанията, която управлява газопроводната мрежа в Гърция DESFA Георгиос Папарсенос.

“Ние ще предоставим възможността за доставка на газ в случай на нужда. Закупуването ще зависи от търговските фирми, които действат в региона и от нуждите в определен момент”, обясни специалистът. Новият газопровод е част от програмата за развитие на сигурността на газовите доставки. Той ще подкрепи гъвкавостта на операторите и ще подейства положително на конкурентоспособността. Засега нуждите на България от природен газ остават сравнително ниски и по неофициални данни през последната година не са надминали три милиарда кубични метра. Въпреки това отварянето на нов коридор, разширява възможностите на страната да обогати доставчиците си и да подсили енергийната си сигурност.

Темите на енергетиката бяха обсъдени на форума “Инвестиции в енергия и устойчиво развитие”, на който се събраха специалисти от всички области на енергетиката. На форума стана ясно, че потреблението на електроенергия в Гърция до 2012 е спаднало с 6% в сравнение с 2008. Според данните изложени от управителния директор на АДМИМЕ АД (дъщерна компания на ДЕИ, която се занимава с управлението преноса на електричество) Спирос Васос в следващите 10 години 40% от производството на електроенергия ще бъде от алтернативни на лигнитните въглища горива. През 2012 само 18% от общо изразходваната електроенергия е дошла от алтернативни източници на електроенергия. 

Според Динос Бенрубис, който е изпълнителен директор на Protergia SA, Гърция консумира 52 хиляди TWh (терават часа) годишно. От тях 27-28 TWh трябва да се реформират и да се откажат от лигнитните въглища. “Тези производствени единици за електроенергия ще работят с природен газ”, предвижда специалистът. Според него това е единственият логичен избор, като се вземе предвид, че технологиите свързани с производството на слънчева или вятърна електроенергия не са достатъчно рентабилни все още, а лигнитните въглища остават в миналото поради високата степен на замърсяване при тяхното горене. Енергетикът е категоричен, че природният газ е най-добрата от възможностите днес пред индустрията. Protergia SA е инвестирала в Гърция от 2007 насам един милиарда евро в развитието на производството на електроенергия. Половината от тази сума е собствен капитал, останалото е банково кредитиране. Компанията търгува с електроенергия, с природен газ и с други суровини в областта на енергетиката.

От седем до 12 на сто от инвестицията за реализиране на енергийни проекти отива за изследванията на техническите компании, каза Йоанис Фотопулос - изпълнителен директор на Asprofos Engeneering SA. Компанията е дъщерна фирма на Hellenic Petrolium и е провела поредица от изследвания за осъществяването на различни енергийни проекти, между които и провалилия се проект за петролопровода Бургас-Александруполос. Компанията се очаква да проведе изследването на районите, през които се очаква да мине Трансадриатическия газопровод (ТАП), ако бъде избран за пренос на азерския газ към Европа. Цената на проучването доближава пет милиона евро за Гърция и от Asprofos Engeneering SA залагат на избора на ТАП пред НАБУКО.

Тодорис Арсениу, който е ръководител на енергийните проекти на J&P Avax заяви, че частните предприемачи в Гърция искат държавния сектор да съдейства в опитите им за развитие и растеж. Компанията е участвала като подизпълнител както в разширяването на газопроводната мрежа в страната, така и в други строителни дейности свързани с подобряването на публичната инфраструктура. Според Арсениу успехът на големите компании е в развиване на проекти в международен план. Той подчерта, че най-големите конкурентите на външните пазари на J&P Avax са китайски и корейски компании, които получават държавна помощ. В същото време гръцката компания не само няма помощ от публичния сектор, но и гаранциите, които предоставя в чужбина от министерства и местни банки нямат никаква кредабилност. За да може компанията да се реализира извън страната тя трябва да намери подкрепа във финансирането и да разполага с гаранциите от чужди банки.

Категории: ИкономикаКомпании ДЕСФА DESFA междусистемна връзка природен газ България Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus