Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приключват дейността си 800 строителни фирми

12 Юли 2010 / 10:07:42  GRReporter
1283 прочитания

Свободно падане на цените на гръцкия пазар за недвижими имоти до 30% е прогнозата на специалистите за следващите две години. Покупко-продажбите на имоти намаляха с 60%, а брокерите очакват ситуацията на пазара да се нормализира чак през втората половина на 2012 г.

Цените на имотите паднаха – в някои райони почти незабележително, а в дрги по-соезателно. Около 19% паднаха цените на имотите на островите Егина и Китира, наемите намаляха между 20% и 40% и най-вече за помещенията за професионална употреба и се увеличиха празните магазини в търговския център на Атина на 18,7%, което представлява рекорд.

Настъпиха тежки времена за строителните предприемачи, тъй като търсенето е минимално, а цените на материалите след увеличението на горивата и на Данъка добавена стойност се увеличиха. Резултатът е, че 800 строителни фирми са поискали да бъдат отписани от регистъра на техния профсъюз. Голям спад на цените на апартаментите и завръщане на нивата от 2006 г. показва анализ на индексите на пазара направен от фирма Propindex. Индексът Propindex се формира според оценките за апартаментите, които правят анализаторите на четири големи банки – Етники, Alpha, Eurobank и Емборики, а данни за първите четири месеца на 2010 г. даде Probank. Според брокерите не е изключено до края на годината да видим двуцифрено число в спада на цените на недвижимото имущество.

Засега се отбелязва 7,7% спад на цените за продажба на апартаменти из цяла Гърция за първите четири месеца на годината в сравнение със същия период миналата година. Кандидат-купувачите се ориентират към купуването на по-стари имоти и се е свил пазара на новопостроените апартаменти с 5,5%. „Най-голям спад на цените се наблюдава в връзка с помещенията за професионлна употреба, където в зависимост от квартала, в който се намират се движи между 20% и 40%. В същото време един от пет магазини остава затворен. Показателно е, че от 10 магазини, от които се махат наемателите едва един се дава под наем пак и затова падат и с такъв ритъм наемите” отбелязва за вестник „Етнос” Никос Янулелис, консултант за недвижими имоти.

За по-малките апартаменти на площ между 50 и 100 кв.м. не се наблюдава някаква особено голяма разлика в оформянето на наемите. За апартаменти над 100 кв.м. цените са паднали с около 20%. А съвсем малко са паднали цените за гарсониерите и двустайните апартаменти според кавртала между 5% и 10%. 8 от 10 кандидат-купувачи на апартаменти предпочитат да си вземат по-стар апартамент заради по-ниските цени. Според оценката на г-н Янулелис отсега нататък ще има леко покачване на договорите за покупки на недвижими моти като паралелно с това ще падат цените, докато през втората половина на 2012 г. е настъпи равновесие на пазара.

По-ниски цени могат да бъдат намерени в предградията на Атина – Вулягмени и Екали, казва председателят на Съюза на строителите г-н Димитрис Капсималис. Според него сега е моментът за тези, които желаят да инвестират в недвижимо имущество, да го направт. В същото време той отбеляза, че от доста време не се издават разрешителни за строене, а и цените на незастроените площи са се качили заради несигурността на техните собственици, липсва и кеш на пазара, а и лихвите на жилищните кредити са твърде високи. „Положението ще се нормализира, когато гръцкото правителство обяви мерките за развитие” допълва г-н Капсималис.

Категории: Актуалностроителни фирми имоти цени апартаменти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus