Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Приключиха преговорите за PSI+

08 Февруари 2012 / 09:02:56  GRReporter
1459 прочитания

Приключиха преговорите на гръцкото правителство със частните кредитори за 50-процентното окастряне на гръцкия дълг. След среща в късните вечерни часове снощи на премиера Лукас Пападимос и финансовия министър Евангелос Венизелос с изпълнителния директор на Института за международни финанси Чарлз Далара и на президента на Дойчебанк Йозеф Акерман бяха уточнени и последните детайли по замяната на старите гръцки облигации с нови, които ще имат 50 на сто по-ниска номинална стойност. Днес Чарлз Далара ще отпътува за Париж, където ще има поредица от срещи със частните кредитори на Гърция, за да ги информира за постигнатото споразумение. Частните кредитори държат 206 милиарда евро гръцки дълг, чрез PSI+ те ще опростят 100 милиарда от този дълг.
    Според информациите, известни до момента частните кредитори на Гърция ще заменят старите облигации с нови, които ще са с 35 на сто от номиналната стойност на старите, а други 15 на сто ще получат в брой. Новите облигации ще са с 30-годишен падеж и средната им лихва се движи между 3,6 и 3,75 на сто - значително под изискваната в началото от кредиторите 4,8 на сто. Крайната оферта на гръцкото правителство към тях ще се оповести в понеделник, 13 февруари или най-късно до сряда 15 февруари. Те ще имат две седмици на разположение до края на февруари, за да решат дали да се включат доброволно в програмата PSI+.
    Ако доброволното участие е над 50 на сто, но много под 100 на сто, гръцкото правителство законодателно ще приложи клаузата за колективно действие CACs и ще задължи всички кредитори да се включат в програмата. Нормативният акт за задействането на клаузата се подготвя и ще влезе за гласуване в парламента още до края на седмицата. Тя обаче няма да се задейства преди началото на март, когато ще е ясно колко от частните кредитори ще се включат доброволно в програмата. След публикуването на официалното предложение за PSI+ в началото на следващата седмица представители на Атина ще предприемат roadshow из световните финансови столици, за да представят на кредиторите предимствата от доброволното включване в програмата. Самият премиер Лукас Пападимос няма да участва в него, както преди десетина дни обяви пред чуждестранните кореспонденти в Атина.
    “Ако клаузата за колективно действие CACs бъде задействана, това ще се сметне за кредитно събитие и ще задейства и изплащането на застраховките CDS”, пише в Туитър известният икономист Нуриел Рубини.
       Споразумението със частните кредитори беше едно от условията пред Атина, за да получи страната втория спасителен пакет от 130 милиарда евро. Премиерът Лукас Пападимос се срещна снощи и с представителите на надзорната тройка Пол Томсън, Клаус Мазух и Матиас Морс, които информира за резултатите от преговорите със частните кредитори. Най-вероятно в петък ще заседава и Eurogroup и там финансовият министър Евангелос Венизелос ще информира колегите си от еврозоната за постигнатото споразумение.
    Междувременно станаха известни статистическите данни за гръцката икономика от януари 2012. Приходите в държавния бюджет отбелязват спад със 7 на сто, вместо очаквания ръст с 9 на сто. Разочароващите данни дадоха още веднъж повод на икономистите да се усъмнят в способността на гръцкото общество бързо да се реформира, за да подобри конкурентността си. Както припомня анализаторът на Голдмън Сакс Хюго Скот-Гал “развитите пазари трябва да държат на иновативността, защото тя създава конкурентните редимства”. Икономистите припомнят, че докато Гърция има нулева иновативност и предприемачите й не могат да излязат от о-образния триъгълник Ouzo - Olive Oil - Olympics шансовете за икономически ръст ще са минимални.

Категории: PSI гръцки дълг частни кредитори кредитно събитие CDS-застраховки клауза за колективно действиеCACs
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus