Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

При масова приватизация Гърция ще има стабилен икономически растеж

02 Април 2014 / 14:04:14  Анастасия Балездрова
1130 прочитания

След отпор, продължил повече от три години, гръцкото правителство започна да прилага структурните реформи, които се очаква да дадат тласък на икономиката на страната. Преди два дни бе обявено и постигането на споразумение относно приватизацията на най-апетитния имот – старото летище в крайбрежното предградие на Атина Елинико, а вчера Европейският съюз одобри гигантския транш от 8,3 милиарда евро за Гърция.

Според различни коментатори икономиката на Гърция постепенно започва да се изправя на крака. За Гърция, България, Европейския съюз и ситуацията в Украйна GRReporter разговаря с анализатора Красен Станчев. e доктор на философските науки, основател и дългогодишен директор на Института за пазарна икономика.

Г-н Станчев, според анализатори икономиката на Европа започва да се възстановява. Същото се твърди и за Гърция. Споделяте ли този оптимизъм?

Това, което се вижда от гръцката  статистика е, че в годините от началото на кризата имаме 25 на сто спад на Брутния вътрешен продукт, но той с всяка изминала година става все по-малък. Тази година може би ще бъде преломна и вероятно ще се премине към малък растеж. Но, повтарям, това е статистика. Никой не знае какво ще се случи.

Това, което виждам в честите си пътувания в Гърция е, че в общи линии икономиката функционира там, където не е държавен сектор. Ако се тръгне към по-масова приватизация, не както в Чехия или България, а да се приватизира по-бързо и по-ясно както всъщност се случва тук, вероятно догодина в Гърция ще има доста стабилен растеж.

Каква е прогнозата ви за българската икономика през 2014?

Всичко е много неясно, за да се правят прогнози за България, поради простата причина, че енергетиката е натрупала такива проблеми в разплащателната си система, че Националната електрическа компания е във фактически фалит. Ако това се случи, тя ще повлече други отрасли след себе си и нищо чудно да свършим с криза и рецесия.

Това се дължи на факта, че правителството е много популистко. Те се опитват да поддържат система, в която приходите не покриват разходите. Правят социална политика с цените на тока, което е пълна глупост. В същото време допълнително карат държавните компании да задлъжняват. Това се отнася особено за Българския енергиен холдинг.

В едно ваше интервю в началото на годината прогнозирахте, че тази година в България ще има предсрочни избори. Продължавате ли да поддържате тази си позиция?

Да, смятам, че това ще се случи най-вече заради енергетиката, но и други глупави действия на правителството.

Виждате ли да се възраждат протестите отново?

Протестът стои на едно ниво „поддържане на символа” с около 200 участници на ден. Но от време на време, когато се случи нещо, което дразни хората групата на протестиращите се увеличава, макар те вече да протестират по-софистицирано и по-диференцирано по различни поводи.

Примерно, когато имаше раздвижване на застрояването около Бяла, макар че личното ми мнение е, че протестът няма големи основания в този специфичен случай, излязоха около 4000 души. Важното на основния протест от 14 юни миналата година досега е да поддържа символа на несъгласие, който е много важен политически фактор.

Какво бихме могли да очакваме от тези евентуални предсрочни избори?

Трудно е да се каже, защото извънпарламентарната опозиция е доста разединена и се държи доста самоубийствено. Но така или иначе е важно правото на бунт и несъгласие. От чисто политическа гледна точка не може да стане по-лошо. Просто не може да се получи конфигурация като сегашната.

снимка: Васил Гарнизов

Все пак през последните месеци бяха създадени доста нови партии. Как виждате да се представят българските партии на евроизборите?

Нямам представа. Не съм следил темата и не мога да кажа нещо за това.

Какво е отношението ви към провеждането на изборен референдум?

Аз съм го подкрепил, защото трябва да се решат някои въпроси. Да е ясно дали ще има регистрация на избирателите, дали ще се върви към някаква форма, която ще позволява българите в чужбина да гласуват и т.н. Тези въпроси трябва да се решат и е хубаво това да стане чрез референдум.

Смятате ли, че Европейският съюз разполага с достатъчно ефективна стратегия за да се справи с конфликта в Украйна?

В Украйна няма конфликт. Имаме една страна – единствената в северното полукълбо, ако не смятаме също и Северна Корея, която е агресивна. Европейският съюз няма такива средства, защото той е едно пространство, което се подчинява на закони, където има демократични процедури и хората умеят да търгуват. С тези неща срещу армия трудно се върви.

снимка: EPA/ Zurab Kurtsikidze 

Все пак има доста критики, че реакцията спрямо Русия е слаба.

Това, което Европейският съюз трябва да направи е да отвори перспективи пред Украйна и не само пред нея. Това означава, че ЕС трябва едностранно да премахне всички пречки за търговия с всички страни от източното партньорство. Това ще бъде ясно доказателство, че тези страни, техните граждани и фирмите в тях имат перспектива за разлика от онези в Руската федерация и  в страните, които членуват в Евразийския съюз. 

Категории: ПолитикаИкономика Красен Станчев Гърция приватизации България предсрочни избори протест Европейски съюз Украйна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus