Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

При голяма акция бяха заловени 27 наркодилъри, сред които трима полицаи

03 Януари 2013 / 11:01:41  GRReporter
1466 прочитания

Масивна полицейска акция разби престъпна групировка за разпространение и търговия на наркотици в Солун, Волос и Агринио. Общо арестуваните са 35 души. Срещу 27 от тях е образувано обвинение, като петима вече са пуснати на свобода с ограничение за напускане на страната. Петимата условно освободени до започване на делото се определят в обвинителни акт за зависими, а не за замесени в търговията.

Трима гръцки полицаи и двама албански граждани се смятат за лидерите на организацията. Прокуратурата разполага с неопровержими доказателства, които са събрани по време на разследването, за да осъди виновните, казват от полицията. То започва преди една година, след получаването на сигнал, че представители на властта са забъркани в нелегалната търговия. Установено е, че стоката идва от съседна Албания, а в Гърция нейното разпространение са поели роми от квартала Дендропотамос в Солун, които действат със закрилата на полицаи.

По време на разследването престъпната група е пласирала 400 килограма хашиш, 30 килограма хероин и един килограм кокаин. За да се установи връзката между членовете, прокуратурата е започнала да записва разговорите на високопоставени полицейски служители, за които било установено, че поддържат връзка с наркодилърите. Кодовите имена за наркотичните вещества, които са използвали са били “домати”, “мляко”, “слама”, “сено”, “слама”, “детелина”, “бонбони”, “сирене”, “резервни части”, “гуми” и “CD трилър”.

Един от записите доказва как ръководителят на отдел “Борба с наркотиците” в град Волос се договаря с тримата албанци да залови наркодилъри, за да им отвори нови пазари. При ареста на конкурентите са иззети 2,7 килограма хероин, а един килограм от същия наркотик е бил подарен на албанските съдружници на полицая.

Извън разчистването на пазара, полицаите са съдействали за по-леки присъди и специално отношение за членовете на схемата в затвора. Полицай е получил 20 хиляди евро, за да запише задържания като информатор и за да изпрати на прокуратурата подвеждащи данни, които са щели да осигурят на престъпника по-благоприятно третиране.

Доказателствата събрани от полицията сочат, че оглавяващият отдел “Чужденци” в солунската полиция на 15 март 2012 е осигурил охраната на част от участниците в престъпната групировка, за да пренесат наркотици, които са били договорени за продажба. Същият високопоставен полицай е работил дълги години в районното управление квартал Дендропотамос, който е известен с тежката си престъпност. Иззети след акцията на полицията са 37 хиляди евро, документи за банкови сметки и транзакции, три пистолета, една карабина и десетки телефони.

Категории: Криминална хроника наркотици трафик албанци полиция хероин Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus