Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Президентът отври вратите на резиденцията си за посетители

28 Март 2010 / 22:03:05  Марина Николова
1868 прочитания

Президентът Каролос Папуляс отвори вратите на своята резиденция за първи път за посетители Около 1000 души успяха да посетят градините на президентството в неделя от 10 ч. сутринта до 14 ч. на обед. Пред вратите се образуваха дълги опашки, а хората изчакваха търпеливо, за да минат през охраната и след това да се разходят из алеите на парка пред палата.

Днес хората възкливаха „Голям жест направи президента” или пък „о, не сме си и представяли, че паркът е толкова голям”. Резиденцията ще бъде отворена и през следващите седмици всяка неделя сутрин между 10:00 ч. и 14:00 ч. при условие, че имат в себе си своята лична карта или паспорт, за да ги представят на охраната преди да влезнат.

Посетителите на градините пред президентството са възрастни пенсионери дошли да се разходят в неделната сутрин, семейства с малки дечица, млади хора дошли да си направят снимки, както и малко на брой чужденци. Президентските гардове на градините зорко бдят да не се настъпва тревата. Въпреки желанието на хората да се снимат пред статуите, които са разпръснати сред поляните, веднага до тях идва охраната, за да им напомни, че не трябва да стъпват по тревата. За хората посещението в градините на президентската резиденция има и символично значение, най-вече сега, когато страната се намира в криза. За тях посещението има и историческа стойност – това е първия път, когато резиденцията отваря врати за посетители.

Досега единствените, които можеха да разгледат градините пред президентската резиденция бяха поканените всяка година на 24 юли на тържеството за годишнините от възстановяването на демокрацията в Гърция през 1974 г. Въпреки че миналата година президентът Каролос Папуляс промени протокола и вече празникът се отбелязва със семпло тържество вътре в резиденцията. Разбира се посетителите поглеждат към прозорците на сградата с мисълта дали няма да видят президента, но тази седмица нямаше никакъв шанс да го срещнат, защото г-н Папуляс замина на посещение в Месолонги.

Градините, както и сградата на самата резиденция, са проектирани от известния архитект Ернесто Чилер. Повечето дървета и растения, които се разполагат на площ от 25 декара в градините са представителни за гръцката флора и са избрани от ботаник. Интересното е, че паркът пред резиденцията първоначално е бил зеленчуковата градина на царските дворци (сградата на сегашния парламент). Но през 1897 г. приютява двореца на наследника, който е самата президентска резиденция направена да наподобява голяма градска къща.

Растенията в градината наброяват около 140 различни видове дървета, храсти, увивни растения. Някои от тях са рядко срещани, а голяма част от дърветата и по-конкретно кипарисите, които се издигат величествено покрай алеите са посадени преди повече от сто години. Градината има строго геометрична форма, със симетрични големи саксии и островчета от сезонни цветя.

 

Инфо:

Входът към резиденцията за посетители е откъм ул. “Василеос Георгиу II” 2.

Телефони за групови посещения: 210-7283289 и 210-7224939

 

Категории: Актуално президент резиденция градини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus