Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Превозвачите тръгват от парламента, остават по блокадите

22 Септември 2010 / 14:09:51  GRReporter
1956 прочитания

Превозвачите изпълниха заканата си и с камионите си блокираха магистралите Атина - Солун, Атина - Коринт и булевард Вулягменис в часа, когато в парламента се гласуваше проектозаконът за отварянето на професията им. Това предизвика големи задръствания по главните аретрии за влизане и излизане от столицата. След около половин час, шофьорите отвориха пътищата.

В момента камионите са поставени по продължението на магистралите, но са оставили и свободни платна за придвижване на автомобилите. Повечето шофьори, които прекараха нощта пред парламента се връщат към автомобилите си и обещават блокади по пътищата. Тази сутрин техният протест пред парламента продължи като до обед на площад Синтагма имаше около 1000 души, които търпеливо излсушваха от поставени уредби диспута на депутатите по проектозакона, който се гласуваше в този момент. По време на изказването на министъра на транспорта и комуникациите Димитрис Репас, превозвачите реагираха бурно и се втурнаха към парламента като някои от тях хвърлиха бутилки и портокали срещу охраняващите полицаи. Малко след 14:30 ч. пред парламента пристигнаха и първите два камиони с шумно бибиткане.

Законът за отварянето на професията на превозвачите беше гласуван на първо четене в парламента около 15 ч. Отделно с поименно гласуване беше приет с 53-ма депутати „за” и 46 – „не” и конфликтният член 14, в който става дума за преходния период за отварянето на пазара и обезценяването на лицензите.

„Най-важното е да се запази 35% от стойността на лицензите” по-рано сутринта разказа около 30-годишен шофьор на камион. Това беше и основното искане на бранша. Най-засегнатите в момента от приетия закон са превозвачите, които са си купили лицензи през последните години и още не са успели да си ги изплатят. Лицензите на стойност от стотици хиляди евро и купени с кредити от банките, ще трябва да бъдат изплатени, а според вече приетия закон след три години (като мине преходния период за освобождаването на професията), те вече няма да имат никаква стойност.

„След две години моят баща трябваше да излезе в пенсия. Неговата пенсия ще е 500 евро и той няма да вземе пари „ефапакс”*. Той искаше да продаде лиценза си, за да може да оцелее, тъй като пенсията му е недостатъчна, за да се грижи за себе си и за майка ми. Това означава, че аз ще работя, за да издържам родителите си. С обезценяването на лиценза означава, че си работил цял живот, за да изплатиш тези 200 000 евро” разказва шофьорът. 30-годишният шофьор работи за частна фирма и казва, че вече са намалили заплатата му с 20% - той не е против това да му намалят заплатата, за да си задържи работата.

Също така казва, че е съгласен, че заплатите в Гърция трябва да намалеят и това е неизбежно, тъй като след отварянето на пазара фирмите ще предпочетат да наемат шофьори от България, Сърбия или Турция, които ще им излизат по-евтино. Съгласен е и, че професията трябва да се отвори – „нещо, което е трябвало да стане от дълги години”, но е категорично против пълното обезценяване на лицензите, тъй като според думите му, това означава, че работата в продължение на цял живот „отива на вятъра”. „Работата така или иначе е вече съвсем намаляла. В Гърция има три пъти повече превозвачи, които да съответстват на глава на населението, отколкото в останалите европейски държави” заявява.

Никой не ни спира да гласуваме за петгодишен преходен период. Ако впоследствие Гърция бъде заведена на Европейски съд, ще може да докаже, че тригодишният период е недостатъчен за отварянето на пазара, каза накратко Прокопис Павлопулос от Нова демокрация от парламентарната трибуна.

В близките часове се очаква решението на шофьорите за техните следващи ходове – дали ще продължат протестите си или ще се примирят. Това пряко засяга и консуматорите, тъй като вече се усеща липсата на продукти от първа необходимост, въпреки че момчето, с което разговарях потвърди, че „липса на лекарства е невъзможно да има, тъй като фармацевтичните фирми имат собствен превоз. Горива също не липсват, тъй като превозите се изпълняват от цистерните на петролните фирми, а супермаркетите също имат свои камиони”. Но въпреки това товарите в складовете на пристанище Солун чакат да бъдат отнесени, а островите се страхуват за доставките на основни продукти.

 

*„Ефапакс” е сума, която държавните служители и някои частни служители взимат при пенсионирането си отделно от пенсията и варира в зависимост заплатата им дотогава, трудовия стаж, плащаните осигурителни вноски и т.н.

 

Категории: протест на шофьори блокади на магистралиАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus