Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преследването на албанския рецидивист продължава

22 Юли 2013 / 13:07:07  GRReporter
1078 прочитания

Масираната акция за залавяне на беглеца от затвора в Трикала Илир Купа на 27 години продължава. Купа е един от последните останали живи или незаловени престъпници от групата албански рецидивисти, които от пролетта се крият от властите и търсят начин да се върнат в родната си страна.

По време на престрелката в неделя, когаto беше убит един от най-закоравелите престъпници на групата (37-годишния Мариан Кола), Купа е бил ранен. В ранните часове в понеделник разследващите отряди са намерили бронираната жилетка, която Илир Купа е носил, захвърлена в гората малко по-далеч от мястото, където Кола е издъхнал, съобщава телевизия Скай. Според телевизия Мега по жилетката не е имало кръв, но не се знае дали албанецът не е ранен в крака.

Полицията разследва 20 километра в диаметър от района около село Вросина, където вчера двамата албанци са открили огън срещу представителите на властта. Според разследващите сега албанският рецидивист е останал само с един автомат Калашников и няколко патрона. Шансовете да достигне албанската граница са значително по-малки, главно поради свиването на полицейския обръч около беглеца, оценяват гръцките медии.

Движението на престъпниците предполага, че Кола и Купа са целели да достигнат към селата Листа и Лиа, които са близко до границата с Албания. Полицията е блокирала пътищата, които водят към тези села и околността, и е пуснала отряди, които претърсват региона. Полицията предполага, че двамата бегълци са намерили подслон и храна някъде в района и сега издирва евентуални съучастници, които са им помогнали с провизии в предишните дни.

Междувременно 25-годишният полицай от Лариса, който беше ранен в неделя при обезвредяването на Мариан Кола, е преминал няколкочасова операция в болницата в Янина и ще остане под наблюдение в следващите няколко дни. Няма опасност за живота му, предават от северна Гърция, но се иска голям период от време за възстановяване.

Министърът на гражданската защита Никос Дендяс заяви, че в последните четири месеца в издирването на престъпната група се занимават постоянно между 580 и 750 представители на властта. Той подчерта, че причината за създалата се ситуация се крие в дългогодишното пренебрегване на проблемите на системата на институциите за лишаване от свобода.

Във връзка с честите случаи на бягство от затвора и други инциденти свързани с местата за лишаване от свобода, новият министър на правосъдието Христос Атанасиу, заяви: “Трябва да стане ясно, че страната не е разграден двор. Полагаме огромни усилия да защитим гръцкото общество и това остава първа и основна цел на нашето управление”.

Категории: Криминална хроника албанци рецидивисти Гърция Трикала
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus