Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Премиерът обяви края на преговорите с кредиторите

30 Октомври 2012 / 19:10:15  GRReporter
1161 прочитания

Официалния край на преговорите обяви гръцкият министър-председател Андонис Самарас 51 дни след началото на последното посещение на надзорната мисия на кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Проверката за състоянието на гръцката икономика, която започна на девети септември тази година се очакваше да продължи първоначално не повече от 10 дни. Тежестта на фискалните мерки, които правителството трябваше да съгласува и вътрешно-политическата борба в държавното управление на страната, превърна преговорите с кредиторите в медиина драма, която допреди няколко часа изглеждаше без край.

“Днес приключихме преговорите за мерките и проектобюджета. Направихме каквото беше възможно. Изчерпахме всички възможности за оказване на натиск и удължаване на времето. Успяхме да достигнем някои подобрения, независимо, че дойдоха в последния момент”, обяви в писмено изявление премиерът Андонис Самарас. Той подчерта, че приемането на програмата за фискална консолидация и бюджета за следващата година ще гарантира не само оставането на Гърция в еврозоната, но и ще предначертае излизането й от кризата. Самарас наблегна, че с края на преговорите страната ще получи над 31 милиарда евро, които са жизнено важни за реалната икономика.

Премиерът е категоричен, че ако Гърция не приеме договорените с международните кредитори мерки, страната ще изпадне в хаос, както икономически, така и политически. “Тези опасности трябва да се предотвратят. И това е отговорност на всички партии и на всеки депутат по отделно”, заяви в заключение Самарас. Намекът за личната отговорност бе насочен главно към членовете на коалиционното правителство от Демократичната левица.

Партия водена от Фотис Кувелис в последната седмица даде сериозен отпор на мерките свързани с промяната в трудово-правното законодателство. Нейните депутати заявиха, че няма да гласуват за приемане на съкращаването на обезщетенията при уволнение и поредица от други мерки свързани с реформа на трудовия пазар.

Отговорът на премиерското съобщение от страна на Демократичната левица не закъсня. Те заявиха, че партията се е опитала да се пребори за запазването на демократично извоювани трудови права на обикновените граждани. “Приключването на преговорите не ни намира съгласни с приетите мерки. Демократичната левица продължава да държи на своята позиция”, казват лаконично от лявата партия, която все още не е оттеглила подкрепата си към коалиционното правителство.

ПАСОК и Нова Демокрация засега събират между 158 и 160 гласа в Народното събрание, ако Демократичната левица оттегли вота си на доверие към правителството или реши да не подкрепи пакета от мерки. За да бъде приета фискалната консолидация и бюджета за 2013 правителството иска 151 гласа. Въпреки, че много гръцки политически анализатори твърдят, че мерките договорени с кредиторската мисия ще бъдат приети, изолирането на партията на Фотис Кувелис от процеса ще нанесе сериозна вреда на коалиционното управление и ще разклати стабилността на кабинета.

Засега все още не се знае какъв ще е следващият ход на Демократичната левица, но със сигурност се знае, че в 11 часа в сряда финансовият министър Янис Стурнарас ще внесе в парламента на първо четене проектобюджета за 2013, както и плана за предстоящите приватизации. Ще последва видеоконференция на министрите от еврозоната, на която Стурнарас ще предстви крайния вариант на договореността между гръцкото правителство и кредиторската тройка. В началото на следващата седмица мерките и бюджета трябва да бъдат приети, за да може Гърция да получи дългоочакваната помощ от 31,5 милиарда евро в средата на новмври.

Категории: ИкономикаПазариПолитика преговори кредитори Самарас Кувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus