Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Премахва се забраната за продажба на ипотекираните жилища на длъжниците

09 Август 2013 / 14:08:41  GRReporter
1317 прочитания

Гръцкото министерство на финансите явно е възприело тактиката на моркова и тоягата, след като ресорният министър Янис Стурнарас заяви от една страна, че 2013 ще бъде последната година, в която гражданите ще плащат допълнителния данък върху недвижимите имоти, но от друга страна заяви, че се премахва забраната за продажба на ипотекираните жилища на длъжниците.

Представяйки като алиби социалните си критерии финансовото министерство отстъпва пред натиска на банките, които от много време насам искат да бъде либерализиран режимът на продажба на ипотекираните жилища. Според тях е необходимо да бъде премахната забраната за публична продан на ипотекирано първо жилище, за да се коригират изкривяванията на пазара, защото твърдят, че има кредитополучатели, които имат депозити, но не обслужват заемите си.

В тези рамки министърът отговори на въпрос за премахване на забраната и добави, че от началото на следващата година то ще влезе в сила, с „чувство за отговорност” и без да се засяга жилищното кредитиране.

«Ще бъдат защитени уязвимите групи от населението», подчерта министърът.

Нека припомним, че мярката за «замразяване» на публичната продажба на ипотекирано първо жилище е в сила от 2008 и се подновява всяка година.

За допълнителния данък върху недвижимите имоти, който данъкоплатците плащат заедно със сметките си за ток, министърът заяви, че 2013 ще е последната година, през която той ще бъде в сила, и добави, че обединеният данък върху недвижимите имоти скоро ще бъде готов и ще бъде справедлив за всички.

Кои ще бъдат защитени от търговете

Според досегашните информации, основните критерии, определящи в кои случаи ще бъде премахвано „замразяването” на публичната продажба, ще бъдат финансовото и социално положение на всеки длъжник.

Ще се взема предвид дали той е безработен или семейството му е многодетно, колко години имотът е бил защитаван от съществуващото законодателство и каква е данъчната му оценка.

Също така параметрите, които се очаква, че ще повлияят върху решението дали да бъде приложена или не мярката във всеки конкретен случай, може да бъдат размерът на заема, с който е купен имотът, доходите на длъжника и т.н.

Ако трябва да обобщим, на дневен ред са поставени за обсъждане следните фактори, които ще определят във всеки конкретен случай дали спрямо ипотекирания недвижим имот ще бъде започната процедура на публична продажба:

• социални критерии

• подоходни критерии

• продължителност на «замразяването» на търга

• площ на имота

• размер на заема.

Във всеки случай експерти от министерствата на развитието и финансите побързаха да разяснят, че все още не е взето никакво решение и че правителството ще проведе диалог с всички заинтересовани страни.

Оценките за броя на недвижимите имоти, които «са замразени» са най-различни: някои говорят за около 200 хиляди имота, а последните данни показват, че два от всеки десет заема не се обслужват.

 

 

 

Категории: търгове първо жилище финансов министър данък недвижими имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus