Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Преговорите за правителство продължават и във вторник

14 Май 2012 / 19:05:46  GRReporter
1366 прочитания

Андонис Самарас от Нова демокрация, Евангелос Венизелос от ПАСОК и Фотис Кувелис от Демократичната левица се срещнаха за втори път за последните два дни в президенството, по покана на Карлос Папуляс, за да намерят общ път в създаването на коалиционно правителство. Срещата продължи по-малко от час, а участниците излязаха от президентския дворец без да дадат коментар. Кръгове около Фотис Кувелис и Евангелос Венизелос заявиха, че преговорите не са приключили, а малко по-късно вечерта лидерите на трите партии направиха изявления за резултатите от срещата по отделно. Несигурността остава. На срещатата във вторник ще се вземе решение дали трите партии имат достатъчно голяма подкрепа, за да се сформира правителство. Ще се чуе гласът и предложенията на Панос Каменос от Независимите гърци, който има 10,6% от гласовете в парламента и е четвърта политическа сила след изборите предишната неделя.

Лидерът на крайната левица СИРИЗА отказа да вземе участие в срещата на партийните ръководители в понеделник. Той не иска да участва в правителство с ПАСОК и Нова Демокрация и не вижда смисъл защо да преговаря с тях. Той дори започна предизборната си кампания за втория кръг с поредица от срещи на открито със симпатизанти.

Евангелос Венизелос първи се появи на малкия екран от офисите на ПАСОК, след края на срещата в президентството. Той заяви, че резултатът от втория кръг на разговорите между лидерите е предложението да се създаде правителство на личностите от политическия живот на Гърция. Те трябва да имат широка обществено-политическа подкрепа, а сформираното управление да има временен мандат, докато Гърция излезе от най-тежката зона на икономическата криза. Той подчерта, че би предпочел коалиционно правителство с участието на всички големи про-европейски политически сили, но отказът на СИРИЗА не позволява това да се случи. “Нещата са много трудни и не съм въобще оптимистично настроен, но сме длъжни да се борим до край. Затова преговорите продължават и утре”, завърши обръщението си Венизелос.

След лидера на ПАСОК последва изявлението на Кувелис, който побърза да уточни, че се е явил на срещата със Самарас и Венизелос поради институционалното задължение, което не му позволява да откаже покана от президента. Желанието на Демократичната левица да се създаде коалиционно правителство, което поетапно да отдели Гърция от Меморандума за финансова помощ не може да се изпълни поради отказа на СИРИЗА, заяви левичарят. Въпреки това Кувелис е категоричен, че няма да подкрепи предложението на Карлос Папуляс за правителство на личностите. Той продължава да настоява, че единствената истинска подкрепа, която неговата партия ще даде е само за коалиционно правителство с участие и на трите най-големи партии – Нова Демокрация, СИРИЗА и ПАСОК. “Ще се явя на утрешната среща, но само от чувство на отговорност, не за да подкрепя правителство на личностите”.

Андонис Самарас подчерта, че важността да се създаде правителство без повторни избори е много голяма, затова опитите в тази посока продължават. Според неговите думи той е помолил Карлос Папуляс да прегледа отново писмените предложения на Панос Каменос за изход от създалата се ситуация, защото в тях фигурира идеята за създаване на правителство от политическите личности с широка обществена подкрепа. “Извънредните положения изискват и извънредни мерки”, заяви той.

Във вторник в два часа следобед ще се срещнат отново в президентския дворец лидерите на шест от седемте избрани парламентарни сили, за да се изясни дали идеята за правителство създадено от политически личности без значение от техния партиен цвят ще намери подкрепа. Този път Ципрас прие поканата и ще вземе участие в преговорите. На срещата не е поканен лидера на национал-социалисти “Златна зора” Никос Михалолякос. 

Категории: Политика ПАСОК Венизелос Самарас прениер Фотис Кувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus