Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите за PSI продължават и днес

20 Януари 2012 / 09:01:00  GRReporter
1194 прочитания

“Чарлз Далара и Жан Лемиер, съпредседатели на комисията, представляваща частните кредитори на Гърция проведоха конструктивни разговори в Атина с премиера Лукас Пападимос и финансовия министър Евангелос Венизелос за доброволното орязване на гръцкия дълг. Отбелязва се прогрес, преговорите продължават и в петък”, се казва в съобщението на прессекретаря на Института за международни финанси Франк Вогел. Чарлз Далара е изпълнителен директор на института за международни финанси, а жан лемиер е старши съветник в най-голямата френска банка и един от големите гръцки кредитори BNP Paribas.
    И гръцката страна потвърждава съобщенията за постигнат напредък в преговорите. Според източници от кабинета на Лукас Пападимос, цитирани от агенция Ройтерс в сряда представителите на частните кредитори са отхвърлили съвместното предложение на гръцкото правителство и надзорната тройка за лихва по новите облигации малко по-висока от 3,5 на сто. Преговарящите страни са достигнали до взаимен компромис за плаваща лихва, която се изчислява така:
новите облигации, чиито падеж изтича до края на 2014 ще имат лихва 3%;
новите облигации, чийто падеж изтича до 2020 ще имат лихва 4%;
новите облигации, чийто падеж изтича след 2021 ще имат лихва 5%.
    Така например, при лихва 4 на сто и при намаляване на номиналната стойност на новите облигации с 50 на сто, загубите в чиста стойност, които ще претърпят кредиторите са между 65 и 70 на сто. Частните кредитори настояват също така за държавни гаранции за новите облигации - т.е. да има банкова сметка със същата сума, на чиято стойност са емитираните нови облигации. Тази сума би могла да бъде предоставена от Европейския фонд за финансова стабилност.
    При така оформящите се технически детайли за орязването на гръцкия дълг под въпрос остава доброволния характер на участието на частните кредитори. Премиерът Лукас Пападимос не изключва възможността Гърция законодателно активира така наречените Collective Action Clauses и орязването на дълга да стане задължително. Сянка върху съобщенията за напредък хвърли изпълнителният директор на Commerzbank Мартин Блесинг, според който остават много подробности да се уточнят, при това от критична важност.
    Гърция бърза да привърши преговорите в рамките на деня, за да може в понеделник финансовият министър Евангелос Венизелос да инвормира колегите си от еврозоната за техническите параметри на споразумението, а те от своя страна да започнат да изчисляват сумата за втория спасителен пакет за Гърция. На 26 и 27 октомври миналата година бе решено той да е в рамките на 130 милиарда евро, но все по-убедителни стават опасенията, че тази сума няма да е достатъчна, за да спаси Атина от фалит.
    От своя страна се очаква и Институтът за международни финанси да разясни своето виждане за преговорите с гръцкото правителство на пресконференция в Женева във ворник.

Категории: PSI Чарлз Далара Институт за международни финанси частни кредитори гръцки дълг орязване фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus