Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите с тройката за военната промишленост на Гърция отново отложени

18 Октомври 2013 / 16:10:44  GRReporter
1885 прочитания

Министерствата на финансите и отбраната все още са далеч от договор с надзорната тройка за бъдещето на двете държавни военни предприятия - „Гръцки отбранителни системи“ (ЕАС) и компанията за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение ЕЛВО.

Вместо планираната за вчера видеоконферентна връзка с представителите на кредиторите, отложена за втори пореден път за следващата седмица, финансовият министър Янис Стурнарас се срещна още веднъж със заместник-министъра на отбраната Фофи Генимата.

Отлагането на видеоконферентната връзка влошава още повече климата между гръцкото правителство и тройката, която очаква окончателното предложение на финансовото министерство за военните предприятия, както и за държавното минно предприятие ЛАРКО. Въпросното предложение е едно от главните условия за отпускането на поредния транш от 1 милиард евро.

Допълнителни данни

По време на съвещанието бяха разгледани отново детайлите в гръцкото предложение за оздравяване на двете военни предприятия. По-конкретно по отношение на „Гръцки отбранителни системи“ Фофи Генимата предостави допълнителни данни във връзка с поръчките на обща стойност 250 милиона евро, които предприятието трябва да изпълни веднага щом бъде дадена зелена светлина за продължаване на функционирането му.

По този начин се смята, че ще бъдат подсилени доводите за жизнеспособност на гръцкото предложение за ликвидация при функциониране на предприятието. Нека припомним, че още от самото начало на преговорите за държавните военни предприятия министерствата на финансите и отбраната предлагат в „Гръцки отбранителни системи“ военният сектор да бъде отделен от цивилния.

След значително съкращаване на персонала от 850 работници, секторът, който се занимава с производството на боеприпаси, би могъл да продължи да покрива дълготрайните и постоянни нужди на Гръцките въоръжени сили, като оздравителните дейности ще бъдат осъществявани в процеса на работа.

Това може да стане съгласно регламент на Европейския съюз, който предвижда, че предприятия, обслужващи дълготрайни и постоянни нужди нужди на въоръжените сили на държавите-членки, се третират като органи на централното правителство и следователно не става въпрос за незаконно държавно подпомагане.

Жизнеспособността на предприятието би могла да бъде гарантирана от изпълнението на поръчките, които вече са осигурени от страната и чужбина. Същевременно, с превръщането им в изцяло военно предприятие „Гръцки отбранителни системи“ вече няма да са длъжни да прикриват незаконното държавно подпомагане, открито от Европейската комисия.

А цивилният сектор на предприятието, на който се падат 15% от незаконното държавно подпомагане, би могло да бъде продаден на частни лица след подобряване на пазара.

Контраанргументът, на който продължава да настоява тройката, е, че по този начин наистина се решава проблемът с използването на незаконно държавно подпомагане, но не и същинският проблем. А именно големият дефицит, който произвежда предприятието, и който всяка година тежи на държавния бюджет. Представителите на тройката възразяват и срещу 140-те милиона евро, колкото според гръцката държава ще струват съкращенията.

По отношение на компанията за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение ЕЛВО тройката е още по-категорична, като иска прекратяване на дейността на предприятието и прехвърлянето на близо 350-та работещи там в други държавни компании. Предложението, представено преди около месец от самия министър на отбраната Димитрис Аврамопулос, предвижда превръщането на предприятието в Солун във военен завод, за да може проблемът с него да бъде решен също толкова благоприятно, както и този на „Гръцки отбранителни системи“.

Твърда позиция по отношение на компанията за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение ЕЛВО

Тройката не приема възможността компанията за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение ЕЛВО да бъде включена в благоприятния регламент за военните предприятия, ако първо не бъде убедена с конкретни данни, че над 50% от дейността на предприятието е насочена към доставки и машини за Гръцката армия.

Това е трудно да се осъществи, като се има предвид, че в ЕЛВО се сглобяват градските автобуси и тролеи.

«За нас няма друг сценарий освен запазването на дейността на военния сектор на предприятието», подчерта високопоставен служител в министерството на отбраната, който участва в съвещанието на финансовия министър и заместник-министъра на отбраната.

Същият източник е заявил в отговор на въпрос за голямата продължителност на преговорите и непрекъснатото отлагане на видеоконферентната връзка с тройката, че гръцката страна се опитва да подсили аргументите си. «Искаме да бъде намерено решение възможно най-бързо», подчерта той, като добави обаче, че няма краен срок за решаване на проблема с военните предприятия.

Забавяне на транша от 1 милиард евро

Категории: ЕЛВО Гръцки отбранителни системи преговори тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus