Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите с кредиторите остават в задънена улица

21 Ноември 2014 / 12:11:32  GRReporter
627 прочитания

Открит остава засега въпросът с датата, на която надзорната тройка ще се завърне в Атина, тъй като въпреки вчерашния четиричасов видеоконферентен разговор между ръководството на финансовото министерство и представителите на кредиторите, не е било постигнато съгласие между двете страни, като за основен проблем е посочен фискалният дефицит за 2015.

Според високопоставен служител във финансовото министерство, «те продължават да поддържат тезата си за предполагаем бюджетен дефицит» (тройката го определя на 2,6 – 3,6 млрд. евро), и добавя «ние сме прави, както и в предишните години».

Правителството продължава да твърди, че през 2015 няма да има бюджетен дефицит и изхождайки от тази позиция днес внася за обсъждане в парламента новия бюджет за следващата година.

Запитан дали има определена дата, на която надзорната тройка ще се завърне в Атина, специалистът отговаря, че «все още нямаме дата, но разговорите продължават».

Същият високопоставен служител във финансовото министерство посочва, че по време на видеоконферентния разговор е бил обсъден целият спектър от въпроси, както и че «постигнахме съгласие по много теми», и добавя, че за правителството повратна точка остава заседанието на Eurogroup на 8 декември.

Същият източник отбелязва, че по време на разговорите не е било обсъждано евентуалното удължаване на съществуващия меморандум. «Трябва да приключим с текущата проверка, за да продължим нататък. За нас най-важно е да приключим с оценяването», добавя той.

Във видеоконферентния разговор, започнал с над 3 часа закъснение (в 23.30 ч. снощи, четвъртък, и приключил в 03.00 ч. на следващия ден), са взели участие финансовият министър Гикас Хардувелис, неговите заместници Христос Стайкурас и Йоргос Мавраганис, както и съветниците на премиера Ставрос Папаставру и Хрисантос Лазаридис.

В центъра на дискусията са били промените в осигурителната система и освобождаването на масовите съкращения, което гръцката страна отхвърля, синдикалният закон и временното затваряне на компании, по което има сближаване на позициите, промените в ДДС, които според правителството не са необходими.

Същевременно правителството днес внася за обсъждане в парламента проектобюджета за 2015 на базата на предвидения първичен излишък от 3%, въпреки че не е постигнато съгласие с надзорната тройка.

Ултиматум от Брюксел

Преди да бъде проведен видеоконферентният разговор, от Брюксел бяха изпратили нов ултиматум на гръцкото правителство.

Източници от еврозоната разкриха, че текущият меморандум би могъл да бъде удължен с още една година, уточнявайки, че това би било необходимо и поради технически причини, заради различните въпроси, свързани с капиталовите нужди на определени гръцки банки.

Същите източници подчертават, че решението за евентуално удължаване на текущата програма трябва да бъде взето преди изтичането ѝ, а именно преди 31 декември.

«Продължават преговорите»

Според сигурен източник от Вашингтон, преговорите ще продължат и днес по същия начин – чрез видеоконферентна връзка, като целта е постигането на съгласие за завръщането на тройката.

Най-важният проблем, както бе посочено, е фискалният дефицит. Кредиторите смятат, че обезщетенията, плащани на униформените служители, магистратите и други групи от населението, създават дефицит, заедно със 100-те вноски на единния данък върху недвижимите имоти. Гръцкото правителство, разбира се, не е съгласно, но ако не се разберат по един или друг начин, представителите на кредиторите няма да се върнат в Атина.

Освен това представителите на надзорната тройка заявяват, че ако не бъде приключена поредната шеста проверка, по никой друг въпрос не може да бъде постигнат напредък.

Същият източник подчертава следното преди началото на видеоконферентната връзка, което потвърждава и след края ѝ:

Първо: Ако Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че неговите представители се завръщат в Атина, това означава, че те отиват, за да приключат с шестата проверка. Източник от МВФ обаче не можа да каже кога и дали изобщо ще се случи нещо такова.

Второ: Представителите на МВФ няма да се върнат в Атина, ако съществува и най-малката вероятност от неуспех. Има заповед да бъде избегнато посещение, което би могло да завърши с провал. След вчерашния видеоконферентен разговор от МВФ виждат проблясък на хоризонта.

Трети: Въз основа на данните към настоящия момент, освен ако в следващите няколко дни не бъде постигнато съгласие по 75% от въпросите, ще бъде трудно приключването на шестата проверка до 8 декември.

Четвърто: В случай, че шестата проверка не бъде приключена до края на годината, трябва да бъде намерена формула, за да останат представителите на европейските кредитори в програмата за още 3 месеца, тъй като кредитното споразумение с тях изтича в края на 2014.

 

 

Категории: надзорна тройка преговори меморандум бюджетен дефицит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus