Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Преговорите достигнаха задънена улица. Гърция отива на избори

15 Май 2012 / 16:05:18  Виктория Миндова
2369 прочитания

Двучасовите разговори между пет от седемте лидери на основните политически сили не дадоха резултат и Гърция отива на повторни избори. В сряда президентът Карлос Папуляс се очаква да свика служебно правителство, което да поеме задължението за провеждането на новите избори. Точната дата на изборите се очаква да бъде насрочена утре, но според неофициални източници тя ще бъде 17 юни тази година.

Във вторник Андонис Самарас от Нова Демокрация, Алексис Ципрас от СИРИЗА, Евангелос Венизелос от ПАСОК, Фотис Кувелис от Демократичната Левица и Панос Каменос от Независимите гърци седнаха отново на една маса по покана на президента на републиката, за да могат да намерят начин да сформират коалиционно правителство. След почти двучасови преговори политиците си тръгнаха с празни ръце без да могат да се споразумеят. “Слугите на Меморандума продължават да тормозят народа, за да обслужат кредиторите”, заяви на излизане от президентският дворец Панос Каменос, който единствен даде изявление пред медиите струпани на входа. Те бяха събрани от цял свят, за да проследят развитието на поредната глава от гръцката драма.

“Може днес във Франция да се предава президентството от Саркози на Оланд, но Гърция е първа новина”, коментира за GRReporter френска репортерка, която наред с останалите журналисти чакаше резултата от преговорите. Тя обясни, че френските икономисти са изчислили, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната би струвало около 50 милиарда евро на френската република. “Както разбирате това не са много пари и ако гръцкият народ иска да напусне зоната на еврото, то тогава зависи само от него”, поясни тя. На противоположно мение бе немски фоторепортер, който смята, че страната няма да излезе от еврозоната. “Разумното решение бе да се споразумеят и да сформират коалиционно правителство. Каквото и да стане не мисля, че гръцките политици ще оставят да се стигне до изход от еврозоната. И Германия не иска подобно нещо”, казва германеца. Той вярва, че Гърция може да се вдигне на крака, стига всички гърци да се мобилизират в усилията. Негово притеснение е, че във втория кръг на изборите крайно левите и крайно десните сили биха набрали по-голяма сила и биха заплашили оздравяването на държавата. Представителка на холадското радио коментира, че решението за повторни избори е погрешен ход. Тя също е на мнение, че гърците имат тенденция да гласуват поради огорчение за крайни партии, които няма да могат да изведат страната от кризата.  

Малко след като напусна президентския дворец Евангелос Венизелос даде изявление от централата на ПАСОК. Той каза, че страната отива на повторни избори поради безотгорността на някои политически сили. “Направихме услилие да убедим СИРИЗА и Демократичната левица, за да създадем коалиционно правителство, но не успяхме”, заяви с обвиняващ тон Венизелос. Той подчерта, че изборите на 06-май-2012 са отредили по-малка роля на ПАСОК в управлението на държавата. “Предложихме на СИРИЗА да създаде с партията на Фотис Кувелис правителство на левите сили, което ПАСОК ще подкрепи, за да видят на практика как се управлява държавата, но и това предложение бе отхвърлено”. Той настоя, че авантюризмът и арогантността са надделели и затова Гърция отива на повторни избори. 

Фотис Кувелис от своя страна също обвини ПАСОК и Нова Демокрация в поставяне на теснопартийните им интереси над националните. Той настоява също за коалиционно правителство, но което постепенно да отдели страната от Меморандума за финансова помощ. Не е готов да участва в управление, което няма представители на СИРИЗА. “Демократичната левица направи каквото може в тези преговори с 6,11-те процента, които ни бяха отредени, за да не отидем на повторни избори, но някои политически сили вече бяха решили, че избори ще има”, заяви Кувелис. Той разясни, че на днешната среща не е било поставено предложение за съставяне на правителство на личностите или управление от технократи. Лидерът на Демократичната Левица поясни, че е поставил условие, ако се създаде коалиционно правителство, то трябва незабавно да започне процедурата по освобождаване на Гърция от договора за финансова помощ. Условие, с което ПАСОК и Нова Демокрация не са били съгласни. “Направих каквото мога, за да не се достига до повторни избори. Нека гражданите сами да си направят изводите, защото те са тези, които трябва да избират”.  

“Настоящето и бъдещето на Гърция е заплашено”, отговори задочно на нападките на левицата Андонис Самарас от централата на Нова Демокрация. “Още от самото начало заявихме, че основна цел е да се защитят двата най-важни приоритети в модерната история на Гърция – оставането на страната в Европейския съюз и еврозоната и промяната на условията на Меморадума, който кара страната да потъва в рецесия, разрушава реалната икономика и унищожава надеждата в народа”. Той заяви, че преди изборите е предупредил, че Гърция е заплашена от безконтролност и сега страната влиза в опасна зона. “Срещу нас имаме всички тези, които не искат Гърция да се промени и се базират на отживели идеологии”, заяви десният политик. Той подчерта, че Гърция може да усвои естествените си природни ресурси в рамките на еврото, а не извън него, ако се отърси от тежестите, които толкова години влачат страната назад – бюрокрацията, корупцията, безнаказаността и конформизма. “Ние се борима за Гърция, която иска да се промени в Европа, която вече се променя”. Той призова всички гърци, без значение за кой са гласували довчера да дадат своя глас за Нова Демокрация, за да се запази Гърция в рамките на еврозоната и да тръгне по пътя на оздравяването. 

Категории: Политика избори Гърция правителство провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus