Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предвиждат повече туристи в Гърция за 2010 г.

21 Януари 2010 / 16:01:03  Кремена Куцуку
954 прочитания

Академията за туристически изследвания представи третия си по ред доклад. Според изследователите през 2010 г. броят на туристите, които ще пристигнат в страната ще се увеличи с 8,6%. Този процент обаче няма да покрие загубите за 2009 спрямо 2008 г.

Прогнозата за 2010г се базира на няколко основни фактора, а именно цената на петрола и валутният курс на еврото спрямо долара, който влияе на броя на пристигащите туристи в Гърция от страните извън Еврозоната. Индиректно обаче последният фактор влияе и на потока от туристи от страни от Еврозоната, защото евтиният долар означава и евтини дестинации в страни без евро, уточняват изследователите. Те обосновават очакванията си за увеличаването на пристигащите туристи в страната с 8,6% при цена 80 долара за барел и валутен курс евро/долар 1,45. В най-лошия случай, който предполага много евтин долар (1,55) и много скъп петрол (110 долара за барел) туристите ще се увеличат само с 1,7%.

С около 10% по-малко туристи са пристигнали в страната през изминалата година. Още по-нисък е процентът на отбелязаните приходи за същия период, съобщава научният ръководител на доклада Григорис Папаникос. В миналогодишните прогнози на същия екип очакваният процент за 2009 г е бил в рамките от -10 до -13%.  По отношение на концентриране на статистически данни от академията изразяват надежди за подобряване качеството на данните с цел още по-голяма точност на прогнозите, които ще се изготвят и за в бъдеще. Осигуряването на тези данни изисква прозрачност в процедурата и начина на набавянето им. Необходимо е и извършването на независим контрол на данните.

Освен прогнозите изследователи и университетски преподаватели съобщават и за тенденция в намаляване на средния брой на дните на престой от туристите от 14 на 9 дни. Това обаче най-вероятно се дължи на общата тенденция за стремеж към осъществяване на повече пътувания до различни места, който неизбежно води със себе си и намаляване на броя на нощувките. Специалисти добавят, че все по-разпространеният модел за long weekend трябва да насочи вниманието на гръцкия туристически сектор към привличането на повече туристи от близките страни като България, Турция и др.

Категории: турисъмГърцияактуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus