Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Предстои среща на Алексис Ципрас с Франсоа Оланд

09 Май 2012 / 13:05:07  GRReporter
1046 прочитания

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който вече втори ден се опитва да създаде коалиционно ляво правителство в Гърция ще се срещне с новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд. Междувременно той провежда срещи с лидерите на ляво позиционираните партии в Гърция, като по-късно днес предстои да се види на четири очи с ръководителя на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Нова Демокрация Андонис Самарас.

“Ако искат правителство-заложник, да го забравят”, заяви Алексис Ципрас като се обърна към ръководителите на гръцките партии. В реч пред парламентарната група на СИРИЗА, той определи ПАСОК и Нова Демокрация като политическите сили, които искат да загробят Гърция в строги икономически съкращения за десетки години и зяви, че СИРИЗА няма да позволи подобно нещо. Той подчертава, че е нормално крайната левица да бъде обект на нападки от страна на партиите подписали Меморандума. “Ние имаме различия, но нас ни интересува страната да има управление. Не искаме да се намаляват вече пенсии и заплати. Това не иска и гръцкият народ”. Спред него последните избори са показали, че народа желае ляво правителство, което да изведе страната извън рамките на договора за финансова помощ. “Ние настояваме, че това не е програмата за спасение на страната и тя бе отхвърлена от гръцкия народ”, повтаря Ципрас.

Алексис Ципрас отхвърли предложението на Евангелос Венизелос за създаване на правителство на националното спасение, в което да участват СИРИЗА, Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната левица. Той описа едно подобно коалиционно управление като “парителство за спасението на Меморандума”, а не на Гърция и отказа да вземе участие в него.

Категории: Политика СИРИЗА ЦИпрас Оланд срещи преговори правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus