Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Представителите на тройката отново ще посетят Атина

30 Март 2013 / 13:03:51  GRReporter
1480 прочитания

Непрекъснати консултации води правителството с икономическия щаб относно новия кръг разговори с тройката,чиито представители ще са в Атина следващата седмица.В петък следобед министър-председателят Андонис Самарас свика съвещание. Излизайки от срещата, министърът на финансите Янис Стурнарас каза, че са обсъждали бюджета, изплащането на изтеклите задължения и подготовката за идването на тройката. На въпрос на журналистите дали правителството е подготвено, Стурнарас отговори утвърдително.

Още една среща беше проведена- между министър-председателя, икономическия щаб и управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос с основна тема нерешените проблеми при рекапитализирането на банките и сливанията.  Вчера беше проведено и многочасово заседание в Министерството на финансите.  Освен определянето на начина на събиране на данъка върху недвижимите имоти за 2013, правителството изглежда се безпокои и за приходите и осигурителните вноски.  След срещата с управителя на Банката на Гърция, Стурнарас заяви, че няма „черна дупка” що се отнася до приходите. „Няма никакви проблеми с приходите” подчерта той и не направи никакви изявления относно данъка върху недвижимите имоти, казвайки само, че въпросът се обсъжда. Изясни още, че няма удължаване на срока на рекапитализирането на банките.

Що се отнася до превеждането на следващата вноска от 2,8 милиарда евро, все още са отворени следните  въпроси:

  1. Съкращенията в държавния сектор
  2. Финансите на осигурителните каси
  3. Удължаване за още една година на специалния данък, плащан заедно със сметките за електричество.
  4. Уреждане на просрочените плащания към държавния сектор
  5. Уреждане на просрочените задължения към касите на няколко вноски
  6. Уреждане на банковите „червени” заеми
  7. Недостатъчните механизми за контрол на финансите на местното самоуправление
  8. Изготвяне на завършен план за борба с корупцията в държавните служби
  9. Ускоряване на приватизацията
     

Заседание на правителствените партньори в сряда

Както стана ясно, заради идването на тройката премиерът ще има среща с председателите на ПАСОК  Евангелос Венизелос и  на Демократичната левица Фотис Кувелис на 3 април. В рамките на решението за извънредната програма за борба с безработицата делегация на ПАСОК ще се срещне с политическите ръководства на министерствата на финансите, на развитието и на заетостта.

Едновременно с това, във връзка със събитията в Кипър кръгове от ПАСОК поставят въпроса за актуализиране на програмното споразумение с правителството и правилата, уреждащи връзките между трите партии, които подкрепят правителството. „Сега става ясно колко е била права партията, когато настоятелно поиска, без да бъде чута, първо да бъдат определени целите и след това да се пристъпи към финансовите мерки” твърдят същите кръгове. Според тях е необходимо да се участва активно във формирането на правителствената политика чрез обосновани предложения, които биха допринесли резултатно за напредъка на дейността на правителството. „Искаме предложенията на ПАСОК да бъдат приети от правителството, защото смятаме, че са необходими за развитието на обществото” се подчертава още. От ПАСОК очакват предложенията на правителството по висящите въпроси и по-конкретно за държавните служители, за извънредния данък върху недвижимото имущество, плащан заедно със сметките за електричеството, за изпълнението на бюджета от гледна точка на приходите, за уреждане на задълженията към осигурителните каси.

От СИРИЗА разглеждат пристигането на тройката като „пълно срутване на пропагандата на правителството”. „Удължаването на данъка към електрическата компания и уволненията в държавния сектор в съчетание с дерайлирането на бюджета са двете страни на една монета” твърдят от партията в изявлението си, подчертавайки, че прилагането на меморандума създава един цикъл, където една грешка се поправя от други, още по-унищожителни мерки. Според СИРИЗА прочутата клауза за автоматичните съкращения всъщност е признание за неуспеха на програмата на меморандума, както и доказателството за прилагането на меморандума на всяка цена. Депутатът от партията Евклидис Цакалотос по повод на твърденията на министъра на финансите, че няма черна дупка в приходите призова Янис Стурнарас да обясни защо вместо да бъдат върнати 490 милиона евро от данъци, както е било предвидено, е върнал само 96 милиона. Той зададе и въпрос защо вноските от ЕС за финансиране на инвестициите са двойни, когато всъщност самите инвестиции в държавния сектор са по-малко от половината, които бяха предвидени. „Очевидно е, че Стурнарас се опитва да убеди обществото, че политиката на меморандума ще даде резултат, макар че през миналите години не успя. Може би се опитва да убеди самия себе си, че няма отново да седне на масата за преговори без да са взети нови мерки” казва още Цакалотос.

Нова атака към правителството отправи парламентарният представител на Независимите гърци Нотис Мариас, твърдейки, че се подготвят тайно нови мерки. „Двойката на меморандума Стурнарас и Провопулос, изпълнявайки желанията на кредиторите доведе до безработица стотици хиляди наши съграждани, предизвиквайки едновременно с това  загуба на държавни приходи, а сега заради пристигането на тройката подготвя тайно нови мерки, които ще засегнат осигурителните каси, пенсиите, минималната заплата и ще доведат до уволнението на хиляди държавни служители” заяви Мариас.

Категории: Тройка бюджет Янис Стурнарас мерки ПАСОК Независими гърци СИРИЗА Демократична левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus