Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предсрочни избори в България и пълен мандат за Самарас предвиждат читателите на GRReporter

23 Януари 2014 / 12:01:05  Анастасия Балездрова
1203 прочитания

2014 започна динамично, оправдавайки напълно прогнозите, че ще бъде изпълнена с бурни политически, икономически, социални и спортни събития. Кървавите антиправителствени протести в Украйна и трудностите около намирането на план за преустановяването на военния конфликт в Сирия са само част от горещите фронтове на планетата, без никой да е в състояние да предвиди какъв ще е техният развой.

Преди месец GRReporter поиска от читателите си да направят своите прогнози за това какво очакват да се случи през настоящата вече година в България и Гърция. И в трите езикови версии на сайта участниците в анкетата единодушно са гласували доверие на гръцкия премиер Андонис Самарас и са изразили увереността си, че той ще успее да проведе необходимите реформи и да изпълни 4-годишния мандат на своя кабинет.

Прогнозата, че за България 2014 ще е година на предсрочни избори е най-силно изразена сред читателите на български език с 41 на сто от гласовете. В гръцката версия тя споделя първото място с прогнозата за успешния завършек на мандата на гръцкия кабинет с процент 32 на сто. Най-малко шансове на тази прогноза дават читателите на английски език с 15 на сто от общия брой гласове.

Опасенията, че на изборите за членовете на Европейския парламент  ще надделее „протестният” и евро скептичният вот са на трето място. В подкрепа на тази вероятност са 23 на сто от гласовете в гръцката и английската и 15 на сто от тези в българската версия на сайта.

Най-малко читатели са предвидили вероятността за предсрочни избори и правителствена коалиция с участието на Нова демокрация и СИРИЗА в Гърция.

Според прогнозата на авторитетното международно издание Economist „Светът през 2014”, която бе представена в Атина, както Гърция, така и България ще преживеят мащабни социални бунтове. В класацията на списанието България се намира в категорията „висок риск”, а Гърция – в „изключително висок риск” от социални вълнения.

По думите на главния редактор на изданието Даниел Франклин, 2014 ще бъде година на политически сътресения, икономически промени и спортни събития в целия свят. Според прогнозите на списанието Западът поема щафетата на икономическото развитие от развиващите се икономики, елитът в  технологиите ще измести „златните момчета” на банките по имущество, Китай ще построи най-високата сграда в света (небостъргачът Sky City в Шанхай се очаква да е с височина 838 метра) и 42 на сто от населението на планетата ще се яви пред избирателните урни, за да даде своя глас.

Изданието прогнозира, че въпреки голямата вероятност от големи протести по време на Световното първенство по футбол в Бразилия, настоящият президент Дилма Русев вероятно ще успее да спечели още един мандат.

Към горещите точки на планетата е много възможно да бъде добавена още една. Според Франклин вероятността от военен конфликт между Китай и Япония за малките острови в Източнокитайско море е доста висока.

В същото време милиардерът Ричард Брансън се готви да осъществи първия полет за туристи в Космоса с кораба си Virgin Galactic Space Ship Two. Заедно с него ще пътуват двете му деца и световноизвестни личности. Говори се, че актьорът Леонардо ди Каприо също може да се намира на борба на космическия кораб.

GRReporter благодари на читателите си за прогнозите им за очертаващата се като много вълнуваща 2014. Очакваме отговорите ви в новата ни анкета: Има ли право България да претендира за попечителството над малката Мария? 

Категории: Политика прогнози 2014 България Гърция свят Economist политически сътресения икономически промени спортни събития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus