Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предприемачите установиха, че гръцкият пазар е ограничен, търсят спасение навън

26 Октомври 2010 / 17:10:25  Виктория Миндова
1774 прочитания

Новите технологии, хранителната индустрия, енергетиката, корабоплаването и счетоводството са секторите, в които Гърция трябва да се насочи по пътя на икономическия растеж. Предприемачите от всички тези сектори трябва да се съсредоточат върху конкурентостта на продукцията им, така че да излязат на международните пазари. По този начин не само ще разширят дейността си, но и ще донесат така желания икономически ръст. Ключов  момент за достигането на това е правилното насочване на частните инвестиционни капитали. Това е проблем както за предприемачите, така и за инвеститорите, които търсят пресечната точка в своите интереси. Акционерният капитал, неговото образуване и разширяване, както и участието му в повишаване на оборота на бизнеса бяха част от темите на инвестиционния форум в Атина “Private Equity Forum 2010”, организиран от Гръцката финансова академия. На него  бяха събрани представители на бизнес средите  - банкери, инвеститори, изпълнителни директори на действащи предприятия, както и учени от академичните среди, които развиват нови технологии и са в сърцето на иновационните открития в страната и чужбина.

За същността на частните инвестиционни капитали и възможностите, които дават те в развитието на успешни бизнес начинания говори представителят на Hermes GPE Сакис Георгиадис. Той обясни, че Private Equity Funds (Частните инвестиционни фондове) дава възможност на едно вече действащо  предприятие да увеличи печалбата си по два основни начина – като увеличи оборота или като оптимизира разходите. В много случаи става въпрос за предприятия, които са загубили ефективността си, но ако се управляват правилно, могат да върнат своите позиции или дори да се разраснат. Световната макроикономическата среда също им влияе.  Ритъмът на икономическо развитие днес е доста по-бавен от този познат преди последната световна криза. Поради тази причина Сакис Георгиадис заяви, че е доста трудно да се достигне значително увеличение на оборота при разширение на акционерния капитал. Възможностите, които остават пред новите инвеститори е да направят значителни оперативни промени в дейността, в която са инвестирали, за да се възстанови конкурентостта на произвежданата продукция и по-този начин да се увеличи търсенето й. Частните инвестиционни фондове знаят защо и как тези резултати да бъдат постигнати и периодът на криза може да се окаже най-подходящото време за прегрупиране на силите, така че в близко бъдеще да се достигне до най-добри резултати.

По-конкретно за Гърция Сакис Георгиадис заяви, че местните компании трябва да се погрижат да увеличат наличните си капитали и да се приспособят към новите икономически условия. Изграждането на нови стратегии и преразглеждането на целите на една компания може да се извърши с помощта и съветите на Private Equity специалисти. Либерализирането на пазара и по-точно на затворените професии ще даде едно ново поле на изява, в което бизнесът и капиталът ще могат да развият напълно възможностите си. С тях ще се отворят нови работни места, ще се образуват по-конкурентни цени и продукти с по-добро качество.

Днес повече от всякога Гърция търси начини да промени  местната икономика, за да може да излезе от блатото на финансовата криза. Много специалисти казват, че в частния сектор пари има, но инвеститорите не искат да рискуват след краха на международните икономически пазари през 2008 година. В същото време на местно ниво в Гърция става п0-ясно, че само със структурни промени и икономическа диета налагана от правителството, държавата няма как да се върне в скоро време към положителен икономически растеж. Иновациите и високите технологии са секторите, в които страните от цял свят са вперили очи и запретнали ръкави да изобретят нови революционни решения от различните индустрии. Плодът на техните усилия трябва да достигне до най-голям брой потребители и да донесе възможно най-висока добавена стойност. Подобни открития могат да се окажат тежестта, която ще възстанови икономическата стабилност в дългосрочен план.

За трудностите в областта на иновациите и научното развитие говори Анастасис Калекос, който има тридесетгодишен опит в рисковия капитал (Venture Capitalist) и е президент на Conformiq и Sandhill Systems. „Липсата на компетентни хора с добре развит управленчески опит и на наличен капитал са двата основни проблеми в развитието на иновационни технологии,”  бе категоричен бизнесменът. Той обясни, че в Гърция от една страна има човешки ресурс, който може да даде нови решения в технологичното развитие, но в повечето случаи той търси реализация навън. „Ограниченото финансиране от друга страна дава и ограничени резултати в развитието на нови технологии. Много гръцки учени знаят, че не могат да започнат едно проучване, което изисква 10 милиона евро докато започне да носи печалба, защото наличното финансиране се ограничава например до един милион,”  каза Анастасис Калекос. Така те самите се ограничават в по-малки проекти, които разбира се имат и по-малка възвращаемост. Той подчерта, че без риск не може да има печалба и призова инвеститорите като цяло да обърнат повече внимание на новите по-напредничави технологии, вместо да насочват частните капитали към съживяването на предприятия с отминала история.

Пример за това е самата история на Анастасис Калекос, който е бил вицепрезидент на компанията за софтуерна поддръжка Cadence Design Systems. С негова помощ компанията се разраства в software-and-services solution provider и увеличава приходите си от 300 милиона долара до един милиард на година.

Категории: ИкономикаПазари Частни инвестиционни фондове иновации Korres икономически ръст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus